Endoskopik intragastrik balon uygulamasında yüksek akışlı nazal oksijen kullanımının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of high flow nasal oxygen use in endoscopic intragastric balloon application
  1. Tez No: 967666
  2. Yazar: MERVE YILGÖR AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopik intragastrik balon, nazal kanül, yüksek akışlı nazal oksijen, Endoscopic intragastric balloon, high flow nasal oxygen, nasal cannula
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Sedasyon; ilaç kaynaklı sakinlik, dinlenme veya uyuşukluk durumunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Cerrahi ve minimal invaziv prosedürlerde sedatif, anksiyolitik ve analjezik farmakoterapiler kullanılır. Geçici ve minimal invaziv bir tedavi yöntemi olan endoskopik intragastrik balon (EİB) tedavisi, günümüzde hafif düzeydeki obezite için ana tercihtir. Klinik tedaviye yanıt vermeyen, cerrahi için aday olmayan veya cerrahi bir prosedüre girmek istemeyen aşırı kilolu ve obez hastalar için uygun bir seçenektir. Cerrahi veya minimal invaziv prosedürler sırasında hastaya nazal kanül, basit yüz maskesi, rezervuarlı maskeler ve difüzör maskeler gibi yavaş akımlı sistemler [0,05). HFO grubundaki hastaların 36 (%73,5)'sı, NO grubundakilerin ise 23 (%46,0)'ü memnuniyet düzeylerini 'çok memnun' olarak belirtmiş ve memnuniyet düzeyinin HFO grubunda istatistiksel olarak anlamlı farkla yüksek olduğu bulnmuştur (p0,05). Sonuç: Çalışmamız verileri, endoskopi sırasında uygulanan sedasyonda, pekçok yönden HFO'nun NO'dan avantajlı olduğunu göstermiştir. HFO, obez hastalarda endoskopik bir girişim olan EİB uygulaması sırasında; özellikle hipoksi ve desatürasyon başta olmak üzere komplikasyon riskini düşürmekte, hasta konforu ve memnuniyetini artırmakta, mekanik ve teknik özelliklerinden dolayı işlem sırasında cerrahın konforunu ve hızını artırmasına bağlı olarak cerrahinin başlama ve bitiş süresini kısaltmakta, hastanın anesteziden derlenme süresini kısaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Sedation is a term used to describe a drug-induced state of calm, rest, or drowsiness. Sedative, anxiolytic and analgesic pharmacotherapies are used in surgical and minimally invasive procedures. Endoscopic intragastric balloon (IEB) treatment, which is a temporary and minimally invasive treatment method, is currently the main choice for mild obesity. It is a suitable option for overweight and obese patients who do not respond to clinical therapy, are not candidates for surgery, or do not wish to undergo a surgical procedure. During surgical or minimally invasive procedures, oxygen is administered to the patient via slow-flow systems [flow rate 0.05). 36 (73.5%) of the patients in the HFO group and 23 (46.0%) of the patients in the NO group stated their satisfaction level as 'very satisfied', and the satisfaction level was found to be statistically significantly higher in the HFO group (p0.05). Conclusions: Our study data showed that HFO is advantageous over NO in many aspects in sedation applied during endoscopy. During the application of EIB, which is an endoscopic procedure in obese patients, HFO reduces the risk of complications, especially hypoxia and desaturation; increases patient comfort and satisfaction; shortens the start and finish time of surgery due to the increase in the comfort and speed of the surgeon during the procedure due to its mechanical and technical features; and shortens the patient's recovery time from anesthesia.