Ergenlik döneminde çocuklara verilen psikoeğitimin öfke yönetimi ve problemli internet kullanımı üzerindeki etkisinin incelenmesi
An examination of the effectiveness of psychoeducation on anger management and problematic internet use in adolescents
- Tez No: 967667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN DURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel davranışçı yaklaşım, ergen, öfke, problemli internet kullanımı, psikoeğitim, Adolescents, anger, cognitive-behavioral approach, problematic ınternet use, psychoeducation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ergenlik, bireyin yoğun değişimler yaşadığı kritik bir dönemdir. Bu süreçte sıkça görülen öfke ve problemli internet kullanımı yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle, BDT temelli psikoeğitim programı ile ergenlerin öfke ile başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi, internet kullanımının dengelenmesi ve yaşamlarına olumlu katkı sağlanması planlanmıştır. Araştırmanın amacı ergenlik döneminde çocuklara verilen psikoeğitimin öfke yönetimi ve problemli internet kullanımı üzerindeki etkinliğinin incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma yarı deneysel tek grup ön test-son test modeliyle, 2023–2024 eğitim yılında Bilecik'te bir devlet okulunda yürütülmüştür. Örneklemi, SÖÖİT ve EBBÖ'den ortalamanın bir standart sapma üzerinde puan alan 31 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplamak için Sosyodemografik Bilgi Formu, EBBÖ İnternet Bağımlılığı Alt Boyutu ve SÖÖİTÖ kullanılmıştır. Psikoeğitim programı, 6 hafta süren BDT temelli öfke kontrolü ve 4 hafta süren problemli internet kullanımı eğitimi olmak üzere iki aşamadan oluşmuş, programın bitiminden 6 ay sonra izlem testi uygulanmıştır. BULGULAR: Öfke kontrolü eğitimi sonrasında internet bağımlılığı, sürekli öfke ve öfkenin dışa vurumu azalırken; içe vurum ve öfke kontrolünde değişim görülmemiştir. Problemli internet kullanımı eğitimiyle birlikte internet bağımlılığı, sürekli öfke ile öfkenin içe ve dışa vurumu azalmış, ancak öfke kontrolünde fark saptanmamıştır. İzlem değerlendirmesinde bu düşüşlerin korunduğu ve öfke kontrolünde anlamlı artış sağlandığı belirlenmiştir. SONUÇ: Araştırma bulguları, BDT temelli psikoeğitim programının ergenlerde problemli internet kullanımı ve öfke düzeylerini azaltırken öfke kontrol becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, programın geniş kitlelere uygulanması ve ruh sağlığı hemşirelerinin toplum temelli ruh sağlığı hizmetlerindeki rollerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Adolescence is a critical period characterized by intense developmental changes. During this stage, commonly observed issues such as anger and problematic internet use can negatively affect quality of life. Therefore, a CBT-based psychoeducation program was designed to enhance adolescents' anger management skills, regulate internet use, and contribute positively to their overall well-being. The aim of this study is to examine the effectiveness of psychoeducation in managing anger and problematic internet use among adolescents. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted in the 2023–2024 academic year at a public secondary school in Bilecik using a quasi-experimental single-group pretest–posttest design. The sample consisted of 31 students who scored one standard deviation above the mean on the Anger Expression Inventory for Children and Adolescents (SÖÖİT) and the Internet Addiction Subscale of the Adolescent Computer Addiction Scale (EBBÖ). Data were collected through the Sociodemographic Information Form, the Internet Addiction Subscale of EBBÖ, and the SÖÖİT. The psychoeducation program consisted of two phases: a 6-week CBT- based anger management training and a 4-week CBT-based problematic internet use training. A follow-up test was administered six months after the completion of the program. RESULTS: Following the anger management training, reductions were observed in internet addiction, trait anger, and outward anger expression, while no significant changes were found in inward anger expression or anger control. After the problematic internet use training, significant decreases were observed in internet addiction, trait anger, and both inward and outward anger expression, although no significant difference was detected in anger control. The follow-up assessment indicated that these reductions were maintained, along with a significant improvement in anger control. CONCLUSIONS: The findings of the study indicate that the CBT-based psychoeducation program reduces problematic internet use and anger levels among adolescents while enhancing their anger management skills. In line with these results, it is recommended that the program be implemented on a broader scale and that the role of mental health nurses in community-based mental health services be strengthened.