Obsesif kompulsif bozukluğun zaman algısı, zaman perspektifi ve aşırı odaklanma çerçevesinde incelenmesi
An examination of time perception, time perspective, and hyperfocusing in obsessive-compulsive disorder
- Tez No: 967665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP NAMLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Aşırı Odaklanma, Dürtüsellik, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Zaman Algısı, Zaman Perspektifi, Hyperfocus, Impulsivity, Obsessive Compulsive Disorder, Time Perception, Time Perspective
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanılı bireylerde zaman algısı, zaman üretimi, zaman perspektifi ve aşırı odaklanma düzeylerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Çalışma, OKB semptomatolojisinde zaman algısındaki bozulmalar ile aşırı odaklanmanın birlikte değerlendirilmesini amaçlayan ilk sistematik çalışmalardan biridir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya OKB tanılı bireyler ve yaş-cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol grupları dahil edilmiştir. Zaman algısı, Görsel Analog Skala (GAS) ile; zaman üretimi, Mutlak Hata (MH) ve Bağıl Hata (BH) ölçümleri ile; zaman perspektifi, Zaman Perspektifi Ölçeği ile; aşırı odaklanma, Aşırı Odaklanma Ölçeği ile, dürtüsellik düzeyi Barratt Dürtüsellik Ölçeği kısa formu ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler gruplar arası karşılaştırılmış ve değişkenler arası korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmanın sonucunda OKB grubunun öznel zaman algısı skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Zaman üretimi görevinde OKB grubunun MH ve BH değerleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksektir. GAS skorları ile MH ve BH değerleri arasında her iki grupta anlamlı ilişki saptanmıştır. OKB şiddeti ile aşırı odaklanma düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur. OKB grubunun zaman perspektifi ölçeği alt boyutlarında geçmiş olumsuz, şimdiki kaderci puanlarının daha yüksek; geçmiş olumlu, gelecek ve dengeli zaman perspektifinden sapma puanlarının ise daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak OKB hastalarında zaman algısında ve dikkat süreçlerinde belirgin bozulmalar bulunmaktadır. Zaman algısı bozuklukları kompulsif davranışların süresini uzatabilirken, aşırı odaklanma obsesif içerikler üzerinde yoğunlaşmayı artırmaktadır. Bulgular, OKB'nin bilişsel mekanizmalarının anlaşılmasına katkı sağlamakta ve tanı-tedavi stratejilerinin kişiselleştirilmesine yönelik önemli klinik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to compare time perception, time production, time perspective, and hyperfocus levels in individuals diagnosed with obsessive-compulsive disorder (OCD) with those of a healthy control group, and to examine the relationships between these variables. This study is one of the first systematic investigations to jointly evaluate time perception distortions and hyperfocus within OCD symptomatology. Materials and Methods: The study included individuals diagnosed with OCD and age- and sex-matched healthy control participants. Time perception was assessed using the Visual Analog Scale (VAS); time production was measured through Absolute Error (AE) and Relative Error (RE); time perspective was evaluated with the Time Perspective Inventory; hyperfocus was assessed with the Hyperfocus Scale; and impulsivity was measured using the short form of the Barratt Impulsiveness Scale. The collected data were compared between groups, and correlation analyses were conducted to examine relationships between the variables. Results: As a result of this study, the subjective time perception scores of the OCD group were found to be significantly different from those of the control group. In the time production task, the MH and BH values of the OCD group were significantly higher compared to the control group. Significant correlations were observed between VAS scores and MH and BH values in both groups. A significant positive correlation was found between OCD severity and excessive focusing levels. In the time perspective scale subdimensions, the OCD group had higher scores in past negative and present fatalistic dimensions, while scoring lower in past positive, future, and balanced time perspective deviation compared to the control group. Conclusion: In conclusion, individuals with OCD exhibit marked impairments in time perception and attentional processes. Distortions in time perception may prolong compulsive behaviors, while hyperfocus may intensify concentration on obsessive content. These findings contribute to a better understanding of the cognitive mechanisms underlying OCD and offer important clinical implications for the personalization of diagnostic and therapeutic strategies.