Türk toplumunda kornea parametrelerinin yaş ile ilişkisinin analizi
Age-related changes in corneal parameters in the Turkish population: A pentacam-based study
- Tez No: 967709
- Danışmanlar: PROF. İSMET DURAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kornea, Kornea Topografisi, Pentacam, Cornea, Corneal Topography, Pentacam
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Pentacam topografi cihazı ile Türk toplumunda, korneanın ön ve arka yüzey ile ön segment parametrelerini ve bu parametrelerin yaş gruplarına göre değişikliklerini saptamak. Materyal-Metod: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran hastalardan herhangi bir göz patolojisi saptanamayan kişilerin kornea topografileri PENTACAM kornea topografi cihazı ile çekildi. Korneanın ön ve arka yüzey keratometri değerleri (K1, K2 ve Kort), astigmatizma ve aksları, ön ve arka kornea yüzeyinin eksenleri, eğrilik yarıçapları (Rdüz, Rdik, Rort), asferite değerleri (Q değeri), korneanın en ince noktası, kornea hacmi, ön kamara hacmi ve derinliği (ÖKH, ÖKD) ve oftalmolojik muayene bulguları retrospektif olarak incelendi. Hastalar 3-19, 20-39, 40-59 ve 60 yaş ve üstü olmak üzere 4 gruba ayrıldı ve yaş gruplarına göre kornea parametre değerleri ve yaşla bu parametrelerdeki değişiklikler araştırıldı. Sonuçlar: Çalışmaya toplam 601 hastanın 1202 gözü dahil edildi. Hastaların 295'i (%49,1) erkek, 306'sı (%50,9) kadındı. Erkeklerde yaş ortalaması 35,99 ± 23,79, kadınlarda yaş ortalaması 34,53 ± 22,27 olarak bulundu. Yaş gruplarına göre ikili gruplar arasındaki ilişkiler değerlendirildiğinde, kornea ön yüzey K1 ve Kort parametreleri için 60 yaş ve üstü grubu ile 20-39 yaş ve 40-59 yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi. Ön yüzey K2 parametresi için 20-39 yaş grubu ile 3-19 yaş ve 60 yaş ve üstü grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi. Kornea arka yüzey K1 ve Kort parametreleri ile yaş grupları arasında anlamlı fark izlenmedi. Arka yüzey K2 değeri için 3-19 yaş grubu ile 60 yaş ve üstü grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi. Kornea ön yüzey ve arka yüzey yarıçaplarından Rdüz ve Rort parametrelerinde 20-39 yaş grubunda artış izlenirken, daha ileri yaş gruplarında azalma izlendi. Arka yüzey Rdik parametresinin yaşla giderek arttığı izlendi. Yaş ilerledikçe kornea ön yüzeyinde kurala uygun astigmatizmanın azaldığı, kurala aykırı ve oblik astigmatizmanın arttığı izlendi. Kornea arka yüzeyinde ise kurala uygun ve oblik astigmatizmanın arttığı, kurala aykırı astigmatizmanın azaldığı izlendi. Korneanın 3-19 yaş grubunda daha prolate bir yapıda olduğu izlendi. Kornea ön yüz asferitesi 3-19 yaş grubunda -0,39, 20-39 yaş grubunda -0,31, 40-59 yaş grubunda -0,30, 60 yaş ve üstü grupta -0,31 olarak bulundu. Kornea arka yüz asferitesi 3-19 yaş grubunda -0,34, 20-39 yaş grubunda -0,35, 40-59 yaş grubunda -0,45, 60 yaş ve üstü grupta -0,48 olarak bulundu. Çalışmamızda 40 yaşından sonra arka yüzey Q değerinde belirgin negatifleşme izlenirken, ön ve arka yüzey Q değerleri arasındaki farkın giderek arttığı izlendi. Korneanın yaşla birlikte daha prolate yapıda olduğu izlendi. Yaşla birlikte ÖKH'nin, ÖKD'nin, kornea hacminin ve korneanın en ince noktasının azaldığı saptandı. Tartışma: Çalışmamızda Türk toplumunda kornea parametreleri ve bu parametrelerin yaş ile değişimi araştırılmıştır. Korneanın yaşla birlikte daha prolate yapıda olduğu, kornea ön yüzeyinde kurala uygun astigmatizmanın azaldığı kurala aykırı ve oblik astigmatizmanın arttığı izlenmiştir. Kornea arka yüzeyinde ise kurala uygun ve oblik astigmatizmanın arttığı, kurala aykırı astigmatizmanın azaldığı izlenmiştir. ÖKH, ÖKD, kornea hacmi ve korneanın en ince noktası ile yaş arasında negatif korelasyon görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the anterior and posterior surface and anterior segment parameters of the cornea in the Turkish population using Pentacam topography device and to determine the changes in these parameters according to age groups. Material-Method: Corneal topographies of patients who were admitted to Dokuz Eylul University Faculty of Medicine Ophthalmology Outpatient Clinic without any ocular pathology were obtained with PENTACAM corneal topography device. Anterior and posterior corneal surface keratometry values (K1, K2 and Kmean), astigmatism and axes, anterior and posterior corneal surface axes, radius of curvature (Rflat, Rsteep, Rmean), asphericity values (Q value), thinnest point of the cornea, corneal volume, anterior chamber volume and depth (ACV, ACD) and ophthalmologic examination findings were retrospectively analyzed. Patients were divided into 4 groups as 3-19, 20-39, 40-59 and 60 years and older and corneal parameter values and changes in these parameters with age were investigated according to age groups. Results: A total of 1202 eyes of 601 patients were included in the study. Of the patients, 295 (49.1%) were male and 306 (50.9%) were female. The mean age was 35.99 ± 23.79 years for males and 34.53 ± 22.27 years for females. When the relationships between the paired groups according to age groups were evaluated, statistically significant differences were observed between the groups aged 60 years and older, 20-39 years and 40-59 years for the corneal anterior surface K1 and Kaverage parameters. For the anterior surface K2 parameter, a statistically significant difference was observed between the 20-39 age group and the 3-19 and 60 years and older groups. There was no significant difference between the age groups for the posterior surface K1 and Kaverage parameters. For the posterior surface K2 value, a statistically significant difference was observed between the 3-19 age group and the 60 years and older group. The corneal anterior surface and posterior surface radii, Rflat and Rmean parameters increased in the 20-39 age group, whereas a decrease was observed in the older age groups. The posterior surface Rsteep parameter increased gradually with age. On the anterior surface of the cornea, with the rule astigmatism decreased and against the rule and oblique astigmatism increased with increasing age. On the posterior surface of the cornea, with the rule astigmatism and oblique astigmatism increased and against the rule astigmatism decreased. The cornea was more prolate in the 3-19 age group. Corneal anterior surface asphericity was -0.39 in the 3-19 age group, -0.31 in the 20-39 age group, -0.30 in the 40-59 age group, and -0.31 in the 60 years and older group. Posterior corneal asphericity was -0.34 in the 3-19 age group, -0.35 in the 20-39 age group, -0.45 in the 40-59 age group, and -0.48 in the 60 years and older age group. In our study, a significant negative posterior surface Q value was observed after 40 years of age, while the difference between anterior and posterior surface Q values increased gradually. It was observed that the cornea became more prolate with age. ACV, ACD, corneal volume and the thinnest point of the cornea decreased with age. Discussion: In our study, corneal parameters and their changes with age were investigated in Turkish population. It was observed that the cornea became more prolate with age, the corneal anterior surface of the cornea showed a decrease in with-the-rule astigmatism and an increase in against-the-rule and oblique astigmatism. On the posterior surface of the cornea, it was observed that with-the-rule and oblique astigmatism increased, whereas against the rule and oblique astigmatism decreased. There was a negative correlation between age and ACV, ACD, corneal volume and the thinnest point of the cornea.