Bursa ili küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinin sosyo-ekonomik yönden incelenmesi
Socio-economic analysis of small and middle-sized forest product industry establishments in the province of Bursa
- Tez No: 96781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: İmalat Sanayi, Orman Ürünleri Sanayi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Sosyal ve Ekonomik Durum, Production Industry, Forest Product Industry, Small and Middle Sized Establishments, Social and Economical Position. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Nüfusun hızla artması işsizlik sorununu beraberinde getirmiştir. İmalat sanayisi içerisinde yer alan küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinin sorunlarının incelenmesi ve bu sorunlar üzerinde etkili olan faktörlerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Araştırmada Bursa ilinde küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinin sosyal ve ekonomik durumu anket yöntemi uygulanarak incelenmiştir. Genel bilgiler kısmında; İmalat ve Orman Ürünleri Sanayi işletmelerinin ülkemizdeki durumu, bu sektördeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin sayılan, istihdam durumları ve katma değeri verilmiştir. Çalışmamızın daha sonraki bölümlerinde sırasıyla materyal ve yöntem teorik çalışmalar olarak sunulmuş, anket sonucunda elde edilen bulgular üçüncü bölümde ortaya konulmuş, dördüncü bölümde değerlendirilmiş, beşinci bölümde sonuçlar sunulmuş, öneriler ise altıncı bölümde yapılmıştır. Yapılan araştırma ve hesaplama sonucunda çalışmanın konusunu oluşturan işletmelerin ana sorunları belirlenmiş, çözüm önerileri getirilmiştir. Örnekleme tekniğine uygun bir biçimde yapılan istatistiki değerlendirmelerle Bursa ilindeki işletme yapılan ve çalışma konulan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Socio-Econoraic Analysis Of Small And Middle -Sized Forest Product Industry Establishments In The Province Of Bursa The rapid increase in population has created together a problem of unemployment. It is necessary to study the problems of the small and middle sized industrial establishments of forest products, which belong to the industry of production, and analyse throughly the factors affecting the occurence of these problems. İn the province of Bursa has this research of the social and economic positions of the small and middle-sized industrial establishments of forest products been carried out with the technique of questionaire. The sectionof the general nowledge includes the position of the production and industrial establishments of the forest products in our country, the number of the small and middle-sized establishments in this sector and their employees as well as their contribution to economy. Materials and methods have beeen presented theoreticallly in the following section, the results of the questinaire in the third one, they have been asessed in the fourt section, and lastly conclusion and the suggestions have been presented in the fifth section. The basic problems of these establishments subject to our research havebeen identified of the studies and calculations done in this research. The principal objective of this study is to examine the status of small and medium sized forest product industry in the province of Bursa.