Trabzon kenti Gülbahar Hatun mahallesinde -Kalçıoğlu ve Şeyh Temel sokakları- tipoloji çalışması
A typology study of Gülbahar Hatun district -Kalçıoğlu and Şeyh Temel streets- in Trabzon
- Tez No: 96782
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Tarihsel Miras, Koruma, Sit Alanı, Tipoloji, Analiz. m, Historical Environment, Historical Inheritance, Preservation, Typology, Analysis IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Trabzon Gülbahar Hatun mahallesi, Kalçıoğlu ve Şeyh Temel sokaklarında tespit edilen 1 1 mevcut tarihi yapıda tipoloji çalışması yapılmıştır. Bu tipoloji çalışması beş bölümden oluşmaktadır.. Genel bilgiler bölümünde, giriş, problemin belirlenmesi, konunun amacı ve izlenen yöntemlerin açıklanması,. Yapılan çalışmalar bölümünde, çalışma alanının belirlenmesi, tarihçesi ve tarihi dokusunun incelenmesi, Trabzon kalesi, çalışma alanının tarihsel gelişimi ve buradaki mevcut tarihi yapıların röleve çalışması,. Bulgular ve İrdeleme bölümünde, çalışma alanındaki mevcut tarihi yapıların cephe ve sokak analizi ile plan tipolojisi,. Sonuç kısmında, bulgular ve irdeleme bölümünde elde edilen veriler doğrultusunda elde edilen tespitler,. Öneriler kısmında, sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulması
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Typology Study of Gülbahar Hatun District - Kalçıoğlu and Şeyh Temel Streets-in Trabzon A typology study is done for this thesis. A case study is choosen from Gülbahar Hatun district, Kalçıoğlu and Şeyh Temel streets. This typology study consists of 5 chapters.. In the statement of the problem, the purpose of the study, and methods explained,. In the studies chapter, the selection process of the case study field, historical background of the district, and classification of the existing historical buildings in the district,. In the findings and examine chapter, there are aesthetic objects, facade and street analysis and plan typology of selected historical buildings,. The results chapter, include the finding of the analysis study from previous chapter,. And finally the proposals chapter, includes some proposals for future researchers.