Türkiye'de finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi
The relationship between financial development and economic growth in Turkey
  1. Tez No: 967820
  2. Yazar: GÜLBAHAR GEDİKOĞLU TAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişmişlik, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Financial Development, Economic Growth, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
TÜRKİYE'DE FİNANSAL GELİŞME VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ Gülbahar GEDİKOĞLU TAM Finansal sistem, son dönemde geçirdiği önemli dönüşüm neticesinde, günümüzde ekonomik göstergeleri etkileyen önemli bir dinamik haline gelmiştir. Öyle ki, finansal liberalizasyon hareketlerinin yaygınlaşması ve bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmeler finansal faaliyetlerin hem daha çabuk ve hem daha ucuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak hızla gelişmesine imkân vermiştir. Bu şekilde finansal sistemde yaşanan büyük dönüşümler özellikle ekonomik büyüme süreçleri üzerinde önemli etkiler yaratmaya başlamıştır. Bunun sonucunda finansal sistem ile ekonomik büyüme arasındaki etkileşimi analiz etmek önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Buradan hareketle çalışmamızda Türkiye'de finansal gelişme süreci ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Türkiye'de finansal gelişmişlik seviyesi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki 2003 ile 2023 yılının ilk yarısına ait çeyrek dönemlik veriler üzerinden Vektör Hata Düzeltme Modeline dayalı nedensellik yöntemi ile incelenmiştir. Bu kapsamda finansal gelişmişlik göstergesi olarak, parasal derinleşmenin ölçüldüğü M1 ve M2 para arzı miktarı, bankacılık kesimi kredi hacmi ile borsa devir hızındaki değişimlerin ekonomik büyüme ile ilişkisini ele alan dört farklı model tahmin edilmiştir. Bütün modellerde finansal gelişmişlik göstergelerinden ekonomik büyümeye doğru hem kısa hem de uzun dönemde nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Ekonomik büyümeden finansal gelişmişliğe doğru bir nedensellik ilişkisine ise rastlanamamıştır. Böylece, Türkiye'de finansal gelişmişlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye yönelik elde edilen bulgular“Arz Öncülü Hipotez”ile güçlü bir uyum göstermektedir. Politika çıkarımı açısından, Türkiye'de yüksek büyüme oranlarına sürekli biçimde ulaşmak için, parasallaşma sürecinin etkin bir şekilde yönlendirilmesi bağlamında M1 ve M2 para arzı miktarlarının yönetimine özel bir önem verilmelidir. Ayrıca, bankacılık kesimi ile hisse senedi piyasasının güçlendirilmesi için politikaların ayrı ayrı tasarlanarak hayata geçirilmesi Türkiye'de sürdürülebilir yüksek büyüme oranlarına ulaşmak için büyük önem taşımaktadır. Böylece, çalışmadan elde edilen bulgular Türkiye'de finansal sisteme yönelik politikaların ekonomik büyümeyi amaçlayan politika tasarımının önemli bir parçası haline gelmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN FINANCIAL DEVELOPMENT AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY Gülbahar GEDİKOĞLU TAM The financial system has become an important dynamic affecting economic indicators today as a result of the significant transformation it has undergone recently. In fact, the spread of financial liberalization movements and developments in information and communication technologies have enabled financial activities to develop rapidly by enabling them to be carried out both faster and cheaper. In this way, major transformations experienced in the financial system have started to have significant effects especially on economic growth processes. As a result, analyzing the interaction between the financial system and economic growth has become an important research topic. Based on this, the relationship between the financial development process and economic growth in Turkey has been analyzed in our study. The relationship between the level of financial development and economic growth in Turkey was examined using the causality method based on the Vector Error Correction Model over quarterly data from 2003 to the first half of 2023. In this context, four different models were estimated as financial development indicators, addressing the relationship between the changes in the M1 and M2 money supply, banking sector credit volume and stock market turnover rate, which measure monetary deepening, and economic growth. In all models, a causal relationship was found from financial development indicators to economic growth in both the short and long term. No causal relationship was found from economic growth to financial development. Thus, the findings obtained regarding the relationship between financial development and economic growth in Turkey are in strong agreement with the“Supply Lead Hypothesis”. In terms of policy implications, in order to achieve high growth rates in Turkey continuously, special importance should be given to the management of M1 and M2 money supply amounts in the context of effectively directing the monetization process. In addition, it is of great importance to design and implement policies separately to strengthen the banking sector and the stock market in order to achieve sustainable high growth rates in Turkey. Thus, the findings obtained from the study show that policies towards the financial system in Turkey should become an important part of the policy design aiming at economic growth.