Matematik öğretmenlerinin, öğrencilerinin derse karşı güdüleme yöntemleri
Motivation methods of mathematics teachers for motivating students towards lessons
- Tez No: 96783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Güdüleme, Güdüleme Yöntemleri, Matematik Eğitimi, Özel Durum Çalışması, Motivation, Motivation Methods, Mathematics Education, Study Case Working. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, matematik öğretmenlerinin öğrencilerini derse karşı güdüleme yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla hazırlandı. Çalışmada, deneyimli ve deneyimsiz öğretmenler matematik dersini öğrenciler için nasıl ilgi çekici hale getirmekte, deneyimli öğretmenlerin ve deneyimsiz öğretmenlerin yöntemleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar üzerinde duruldu. Bu araştırma, bir özel durum çalışmasıdır. Araştırma iki aşamalı olarak yürütüldü. Birinci aşamada, gözlem formunun oluşturulması amacıyla pilot çalışma yapıldı. İkinci aşamada ise yapılandırılmış gözlem formuyla beş deneyimli ve beş deneyimsiz matematik öğretmem on ders saati gözlendi. Aynı öğretmenlerle mülakatlar yapıldı. Genellikle, deneyimli ve deneyimsiz öğretmenler sözlü ifadelerle dışsal güdülemeyi sağlarken, deneyimli öğretmenler sözlü notunu da kullanarak daha etkili bir dışsal güdüleme sağladıkları görülmektedir. Merak uyandırma, kavramsal zıtlık oluşturma ve düşündürücü sorular sorma gibi yöntemleri kullanarak da öğrencileri içsel olarak deneyimsiz öğretmenlerin deneyimlilere nazaran daha iyi güdüledikleri tespit edilmiştir. Gözlem formunun iletişim kısmında ise deneyimsiz öğretmenlerin ders esnasında sık sık espri yaparak kendilerini öğrencilere sevdirme yoluyla daha etkin güdüleme yapabildikleri sonucuna varıldı. Ancak bir genelleme yapılması zorunlu olduğunda deneyimli ve deneyimsiz olarak düşünülen öğretmenler arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görüldü. Deneyimli ve deneyimsiz öğretmenler, bireysel farklılıkları gözetlemediklerinden ve genellikle parmak kaldıran öğrencilerle ders işlediklerinden dolayı başarı güdüsü düşük olan öğrencileri güdüleyemedikleri saptanmıştır. Deneyimli öğretmenlerin deneyimsiz öğretmenlere nazaran derslerinde günlük hayattan alınmış soruları sorarak öğrencileri bu açıdan daha iyi güdüleyebildikleri gözlenmiştir. Çalışmanın sonucunda; öğretmenlerin güdüleme yöntem ve teknikleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları, kullandıkları yöntemleri de genellikle farkında olmadan uyguladıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Motivation Methods Of Mathematics Teachers For Motivating Students Towards Lessons. This research was prepared with the purpose of determining motivation methods of mathematics teachers for motivating students towards lessons. In this study; it is argued how teachers do interesting and charming math lesson and also differences and resembles between experienced and inexperienced teachers. This research is a study case working. Investigation was put into forced in two stages. In the first stage, pilot study was done with the aim of establishing observation form. However in the second section with the structured observation form five experienced and five inexperienced teachers were observed during ten lessons. Also interviews with the same teachers were done. Generally while both experienced and inexperienced teachers had been using oral expressions for external motivation, additionally experienced teacher appeared to be using oral examinations as an external motivation tool. To create curiosity, to form concept opposition and to ask thoughtful questions it had been determined inexperienced teachers had been doing more effective internal motivation than the experienced ones. In the communication branch of the observation form inexperienced teachers were observed more successful motivates in view of doing much jokes during lessons. To make a necessity in general sense it was determined there is no meaningful difference between experienced and inexperienced teachers because the teachers were not taking care of personal differences and making lesson with a few successful student group. So the other students that have a low success motivation were less motivated. Also it had been observed that experienced teachers were asking questions in relation to daily subjects and with this section were more effective. In the result of this study teachers do not have enough information about motivation methods and techniques and generally unaware of doing motivation attitudes of their used.