Düzköy yöresinde elde edilen sütlerde bazı eser elementlerin araştırılması
Investigation of some essence elements in the milk obtained from Düzköy region
- Tez No: 96785
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Süt, Çinko, Demir, Kobalt, Kurşun, Eser Element Konsantrasyonu IV, Milk, Zinc, Iron, Cobalt, Lead, Essence Element Concentration
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Bu çalışmanın temel amacı, Trabzon'da büyük Ölçüde tüketilen Düzköy İlçesi sütlerindeki eser element miktarlarının belirlenebilmesidir. Bu çalışmada Trabzon tli, Düzköy İlçesi, Işıklar, Doğanköy ve Alsancak istasyonlarından alınan süt örneklerindeki eser element ( Zn, Fe, Co ve Pb) konsantrasyonlarının yaz ve kış mevsimindeki değerleri araştırılmıştır. Sütlerdeki Zn miktarı Işıklar, Doğanköy ve Alsancak'ta yaz ve kış mevsimi ortalamaları itibariyle sırasıyla 2.877 mg/L, 3.152 mg/L, 3.165 mg/L olarak ; Fe miktarı 2.331 mg/L, 2.776 mg/L, 1.929 mg/L olarak; Co miktarı 0.135 mg/L, 0.128 mg/L, 0.094 mg/L olarak; Pb miktarı da 0.012 mg/L, 0.014 mg/L,0.014 mg/L olarak saptanmıştır. Elde edilen veriler sütlerdeki eser element miktarlarının, uygun sınırlarda bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Some Essence Elements in the Milk Obtained from Düzköy Region The main objective of this study is to determine the amounts of essence elements present in the milk produced in Düzköy region which is consumed in a great deal of quantity in Trabzon. The study is carried out using milk samples obtained from Işıklar, Doğanköy, and Alsancak stations of Düzköy during summer and winter seasons to investigate the concentrations of essence elements such as zinc (Zn), iron (Fe), cobalt (Co), and lead (Pb). On the basis of summer and winter seasonal average, the amount of zinc (Zn) in the milk determined is found to be 2.877 mg/L, 3.152 mg/L, and 3.165 mg/L; the amount of iron (Fe) is 2.331 mg/L, 2.776 mg/L, and 1.929 mg/L; the amount of cobalt (Co) is 0.135 mg/L, 0.128 mg/L, and 0.094 mg/L, and the amount of lead (Pb) is 0.012 mg/L, 0.014 mg/L, and 0.014 mg/L for Işıklar, Doğanköy, and Alsancak stations, respectively. Based on the results obtained, it can be concluded that the amounts of essence elements found in the milk samples are at reasoneble levels.