Giresun yöresinde normal kapalı saf doğu ladini (picea orientalis (L.) link.) meşcerelerinin, meşcere kuruluşları, artım-büyüme ilişkileri ve silvikültürel öneriler
Stand constitution, increment-growth relations and silvicultural suggestions of pure oriental spruce (picea orientalis (L.) link.) stands in normal canopy in Giresun region
  1. Tez No: 96794
  2. Yazar: ERCAN OKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Ladini, Normal Kapalılık, Meşcere Kuruluşları. V, Oriental Spruce, Normal Canopy, Stand Constitutions. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma, Giresun yöresindeki normal kapalı saf doğu ladini (Picea orientalis (L.) Link)meşcerelerinde meşcere kuruluşunu, artım-büyüme ilişkilerini ortaya koymak ve bunlara bağlı olarak yapılabilecek silvikültürel müdahaleleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma için Giresun yöresinde müdahale görmemiş veya mümkün olduğunca az müdahale görmüş normal kapalı saf doğu ladini meşcerelerinden 21 adet örnek alan seçilmiştir. Bu alanlardan 9'unda yatay ve düşey meşcere profilleri çıkarılmıştır. Örnek alanlardan çap, boy, yaş, gövde kaliteleri ve son 10 yıllık halka kalınlıkları ölçülmüştür. Ölçülen değerlerle çap-boy ve çap çap artımı arasındaki ilişki regresyon modeli ile ortaya konmuştur. Ayrıca ağaç sayısı-çap dağılımı, ağaç sayısı-boy dağılımı ve ağaç sayısı-yaş dağılımı elde edilmiştir. Bunlardan, meşcere kuruluşlarının ayırt edilmesinde yararlanılmıştır. Sonuç olarak Giresun yöresi normal kapalı saf doğu ladini meşcerelerinin % 95 eşit yaşlı kuruluşa benzer ve % 5 değişik yaşlı kuruluşa benzer oldukları tespit edilmiştir. Ancak her iki kuruluş içinde gövde kaliteleri bakımından düşük nitelikte yapacak ve yakacak ürün verebilecek kalitede oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stand Constitution, Increment-Growth Relations and Silvicultural Suggestions of Pure Oriental Spruce Stands in Normal Canopy in Giresun Region This research was done in order to determine the stand constitutions and increment growth relation and suitable silvicultural treatments for pure oriental spruce stands in normal canopy in Giresun region. For this study 21 sample plots without any interference or having the least interference were chosen from pure oriental spruce stands in normal canopy. In research area horizontal and vertical profiles were done. Diameter, height, age, crown qualities and thicness of 10 annual rings were also measured on the sample trees. The relation between diameter and height, and diameter and diameter increment was determined. And also diameter distribution, height distribution and age distribution were obtained. These were used to distinguish stand constitutions. As a result it was obtained that 95 % of pure oriental stands in normal canopy in Giresun is formed of equal veteran constitution and 5 % of it is formed of different veteran constitution. But in both constitutions trees were found as having veteran quality according to trunk quality and can be used as log and firewood product.