Karaçamda yanıcı madde miktarının tespiti ve yanıcı madde özelliklerine bağlı yanıcı madde modelleri
Fuel load determinations and fuel models based on fuel characteristics in black pine
- Tez No: 96797
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞRUL BİLGİLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Yanıcı Madde Tipi, Yanıcı Madde Miktarı, Karaçam IV, Fuel Type, Fuel Loading, Black Pine tCVfa
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Farklı büyüme özelliklerine sahip (genç ve yaşlı) karaçam meşcerelerinde yamçı madde miktarı tespit edilmiştir. Yapılan ölçümler ve analizler sonucunda karaçam için iki yamçı madde tipi belirlendi. Ölçüm yapılan 32 tane deneme alanında 40 adet fidan ve 10 adet ağaç kesilerek yamçı madde miktarları bulunmuştur. Deneme alanındaki ölçümler; boy, tepe boyu, tepe çapı, kök boğaz çapı, (fidanlarda), dı.3m göğüs yüksekliği çapı (ağaçlarda) ve ölü örtü miktarının belirlenmesi olarak yapıldı. Yapılan analizler sonucunda tepe ağırlığı ile tepe boyutları arasında yüksek bir ilişki çıkmıştır. Analizlerde elde edilen eşitliklerle her bir deneme alanı için yanıcı madde miktarı hesaplandı. Arazide yapılan ölçümler, gözlemler ve de analizler sonucunda karaçam için iki tip yanıcı madde modeli belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Fuel Load Determinations and Fuel Models Based on Fuel Characteristics in Black Pine Crown fuel loading were determined in a series of Black pine stands in different developmental stages. Based on the measurements and the analyses of the data, two fuel types for Black pine were desciribed. A total of saplings and 10 trees from 32 plots were destructively sampled. Measurements included total height, crown width, root collar diameter (for saplings), di.3m (for trees) and surface litter. Analyses revealed strong relationships between crown fuel loads and crown dimensions. To determine the total fuel loads for the plots sampled equation generated by the analyses were used. Field measurements and observations and the results obtained from analyses were then used two describe two fuel model for Black pine