Görünmeyen emeğin dijital temsili: TikTok platformunda tradwife akımı üzerine bir inceleme
The digital representation of invisible labor: An analysis of the tradwife trend on TikTok
- Tez No: 968077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KUZEY YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Tradwife, Feminizm, Ev İçi Emek, Gender Roles, Tradwife, Feminism, Domestic Labor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Dijital kültürün yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya platformları, toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretildiği başlıca alanlardan biri haline gelmiştir. Özellikle TikTok gibi görsel-işitsel anlatıya dayalı kısa video formatlarının ön plana çıktığı mecralarda, geleneksel kadınlık temsilleri yeniden yapılandırılmakta ve estetik normlar aracılığıyla cazip hale getirilmektedir. Bu bağlamda çalışmada,“tradwife”(geleneksel eş) söylemine dayalı video içeriklerinde, kadınların ev içi üretkenlik, annelik ve eşlik gibi rollerle nasıl temsil edildiği göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Analiz kapsamında seçilen içerikler; kamera kullanımı, ışık kurgusu, anlatı yapısı ve estetik tercihler açısından değerlendirilmiş, bu görsel-işitsel unsurların toplumsal cinsiyet normlarını nasıl yeniden ürettiği ortaya konmuştur. Söz konusu içeriklerde, kadınlık rolleri yalnızca bireysel tercih biçimi olarak sunulmakla kalmayıp, aynı zamanda nostalji, sadelik ve doğallık temaları üzerinden kültürel olarak olumlanmakta ve normatif kadınlık anlayışları yeniden inşa edilmektedir. İçerik üreticisinin, ev içi emeği yüksek estetik unsurlarla kullanıcıya sunuyor olması geleneksel rolleri modern bir görünüme kavuşturmakta; bu durum da kullanıcıların içeriklerle duygusal bağ kurmasına olanak sağlamaktadır. Gözetleme hissi uyandıran üst açı çekimler, doğal ışık, pastel renk paletleri ve sessiz anlatım biçimi, içeriğin“kusursuz ev hayatı”imajıyla bütünleşmesini kolaylaştırmaktadır. Bu çalışma, söz konusu içeriklerin yüzeyde sunduğu yaşam tarzı anlatılarının ardında, toplumsal cinsiyet rejimlerinin sürekliliğini sağlayan derin yapıları görünür kılmayı amaçlamaktadır. Dijital medyada üretilen bu temsillerin, kadın emeğini içselleştirilmiş ve gönüllü bir kimliğe dönüştürdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the widespread influence of digital culture, social media platforms have become key sites for the reproduction of gender roles. Particularly on platforms like TikTok, where short-form audiovisual content dominates, traditional representations of femininity are being restructured and rendered appealing through aesthetic conventions. This study employs a semiotic analysis to examine how women are represented in video content associated with the“tradwife”discourse, focusing on roles such as domestic productivity, motherhood, and spousal devotion. Selected content was analyzed based on narrative structure, camera angles, lighting schemes, and aesthetic choices to reveal how these audiovisual elements reinforce prevailing gender norms. In these representations, femininity is not only framed as an individual lifestyle choice but is also culturally validated through themes of nostalgia, simplicity, and naturalness. The use of high aesthetic value in portraying domestic labor transforms traditional gender roles into a modernized visual narrative, fostering emotional engagement among viewers. Overhead camera angles that create a sense of surveillance, the use of natural lighting, pastel color palettes, and silent narration all contribute to the construction of an idealized“perfect home life”image. This study aims to seeks to uncover the deeper structures that sustain normative gender regimes behind the seemingly benign narratives of lifestyle content. It argues that such digital representations effectively recast women's labor as an internalized and voluntary identity within contemporary media culture.