Torsı̇yon/detorsı̇yon-ı̇ndüklenmı̇ş testı̇s hasarı üzerı̇ne rapamı̇sı̇nı̇n etkı̇lerı̇nı̇n araştırılması
Investigation of the effects of rapamycin on torsion/detorsion-induced testicular injury
- Tez No: 968092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Er Stresi, Otofaji, Rapamisin, Torsiyon, Autophagy, Er Stress, Rapamycin, Torsion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
TORSİYON/DETORSİYON-İNDÜKLENMİŞ TESTİS HASARI ÜZERİNE RAPAMİSİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada testis torsiyon/detorsiyonuna bağlı doku hasarı oluşturulması ve bu hasar üzerinde rapamisinin koruyucu ve tedavi edici etkisinin histopatolojik, endoplazmik retikulum stresi, otofaji ve biyokimyasal analizler üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 50 adet erkek erişkin Wistar albino sıçan kullanıldı. Sham (Kontrol) grubu(K), Rapamisin grubu(R), Torsiyon/Detorsiyon grubu(T), Rapamisin+Torsiyon/Detorsiyon grubu (RT), Torsiyon/Detorsiyon+Rapamisin grubu(TR). Rapamisin 24 saat aralıkla 3 gün boyunca 0.5 mg/kg intraperitoneal (ip) uygulandı. Testis torsiyonu, sağ testisin saat yönünde 2 kez (720°) kendi etrafında çevrilmesi ile oluşturuldu ve torsiyon süresi 1 saat olarak uygulandı. Deney sonunda hayvanların kanları alındı, spermiogram analizi gerçekleştirildi ve testis dokuları da gen ekspresyonu, histolojik ve biyokimyasal analizler için ayrıldı. Histopatolojik değerlendirme, Beclin-1, LC3, GDNF ve StAR için gen ekspresyon analizi, immunohistokimyasal olarak Beclin-1, LC3, GDNF, StAR, ATF6, PERK ve IRE1 boyandı. ABP, LH, FSH ve testosteron hormon ölçümleri ELISA ile gerçekleştirildi. T grubunda sperm sayısında, seminifer tübül çapı ve JTBS skorunda azalma gözlendi. RT grubunda JTBS, seminiferi tübül çapı, LC3, GDNF ve StAR ekspresyonları artmış gözlenirken, Beclin-1, ATF6, PERK ve IRE1 immunohistokimyası RT grubuna kıyasla daha etkili olduğu gözlendi. ABP, LH ve testosteron T grubunda azalırken, FSH artış gösterdi. Tüm hormon parametreleri TR grubunda artış gösterdi. Sonuçlarımız, testis torsiyonunun hücre içi otofajiyi ve ER stresini tetiklediğini ortaya koymakta iken; rapamisinin ise bu parametreler üzerinde hem koruyucu hem de tedavi edici etkinliğe sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF RAPAMYCIN ON TORSION/DETORSION-INDUCED TESTICULAR INJURY This study aimed to induce tissue damage due to testicular torsion/detorsion and to evaluate the protective and therapeutic effects of rapamycin on this damage using histopathological, endoplasmic reticulum stress, autophagy, and biochemical analyses. Fifty male adult Wistar albino rats were used in the study. The following groups were selected: Sham (Control) group(C), Rapamycin group (R), Torsion/Detorsion group (T), Rapamycin+Torsion/Detorsion group (RT), and Torsion/Detorsion+Rapamycin group(TR). Rapamycin was administered intraperitoneally (ip) at 0.5 mg/kg at 24-hour intervals for 3 days. Testicular torsion was induced by rotating the right testicle clockwise twice (720°), and the torsion period was one hour. At the end of the experiment, blood samples were collected, spermiograms were analyzed, and testicular tissues were separated for gene expression, histological, and biochemical analyses. Histopathological evaluation included gene expression analysis for Beclin-1, LC3, GDNF, and StAR, and immunohistochemical staining for Beclin-1, LC3, GDNF, StAR, ATF6, PERK, and IRE1. ABP, LH, FSH, and testosterone hormone measurements were performed using ELISA. Decreases in sperm count, seminiferous tubule diameter, and JTBS score were observed in the T group. Increased expression levels of JTBS, seminiferous tubule diameter, LC3, GDNF, and StAR were observed in the RT group, while immunohistochemistry for Beclin-1, ATF6, PERK, and IRE1 was observed to be more effective compared to the RT group. ABP, LH, and testosterone decreased in the T group, while FSH increased. All hormonal parameters increased in the TR group. Our results demonstrate that torsion triggers intracellular autophagy and ER stress, and that rapamycin may have both protective and therapeutic effects on these parameters.