Dış ticaret ve enflasyon ilişkisi BRICS-T ülkeleri örneği panel veri analizi
Relationship between foreign trade and inflation, BRICS-T countries example, panel data analysis
- Tez No: 968126
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, İhracat, İthalat, BRICS-T, Panel Veri Analizi, Inflation, Export, Import, BRICS-T, Panel Data Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı BRICS-T (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) ülkelerinin 2000-2023 yılları arasındaki dış ticaret yapılarını incelemek ve dış ticaretin enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu kapsamda para arzı, ihracat ve ithalatın enflasyonu nasıl etkilediği araştırılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dış ticaret ve enflasyona ait teorik bilgilerin yer aldığı kavramsal çerçeveye yer verilmiştir. İkinci bölümde BRICS-T ülkelerinin genel ekonomik özelliklerine değinilmiş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ile enflasyon verileri grafiksel olarak belirtilerek yorumlanmıştır. Üçüncü bölümde ise para arzı, ihracat ve ithalatın enflasyona etkisi panel veri analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda BRICS-T ülkelerinde geniş para arzı tüketici enflasyonu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve beklenmedik şekilde negatif etkiye sahip olmuştur. Bu durumun para arzı arttıkça enflasyon oranının azalmasından değil, enflasyon oranı düştükçe para arzının artmasından kaynaklanmış olabileceği yorumu yapılmıştır. Beklentilerin ve paranın dolanım hızının bunda kritik rol oynayabileceği ifade edilmiştir. İhracatın ve ithalatın enflasyon üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlı çıkmıştır. Bu durumun ihracatın toplam geliri, ithalatın döviz kurlarını artırmasından kaynaklanabileceği ifade edilmiştir. Analize konu ülkelerin genellikle teknoloji ithal eden gelişen ülkeler oldukları dikkate alınarak, bu ülkelerin döviz darboğazı oluşturmayan dış ticaret politikası izlemeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the foreign trade structures of the BRICS-T countries (Brazil, Russia, India, China, South Africa, and Turkey) between 2000 and 2023 and to assess the effects of foreign trade on inflation. In this context, it was investigated how money supply, exports and imports affect inflation. The study consists of three main sections. The first section provides a conceptual framework encompassing theoretical information on foreign trade and inflation. The second section addresses the general economic characteristics of the BRICS-T countries, and graphically presents and interprets the export-import coverage ratio and inflation data. The third section examines the effects of money supply, exports, and imports on inflation using panel data analysis. The analyses reveal that the broad money supply in the BRICS-T countries has a statistically significant and unexpected negative effect on consumer inflation. It has been commented that this situation may be due not to the decrease in the inflation rate as the money supply increases, but to the increase in the money supply as the inflation rate decreases. It has been stated that expectations and the speed of circulation of money can play a critical role in this. The effect of exports and imports on inflation was positive and significant. It has been stated that this situation may be due to the increase in the total income of exports and the increase in the exchange rates of imports. Considering that the countries subject to analysis are generally developing countries that import technology, it is recommended that these countries follow a foreign trade policy that does not create a foreign exchange bottleneck.