Bir belâgat âlimi olarak Zerkeşî
A rhetoric scholar: Zarkashi
  1. Tez No: 968125
  2. Yazar: ABDULLAH YAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Hatîb el-Kazvînî, Telhîsü'l-Miftâh, Bedreddin ez-Zerkeşî, Huliyyü'l-Efrâh, Rhetoric, Hatîb al-Kazvînî, Telhîs al-Miftâh, Bedreddîn al-Zerkeşî, Huliyyü'l- Efrâh
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
BİR BELÂGAT ÂLİMİ OLARAK ZERKEŞÎ Abdullah YAZAN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Prof. Dr. Kadir KINAR ÖZET Muktezâ-yı hâle uygun söz söyleme sanatı şeklinde tanımı yapılan belâgat, müstakil bir ilim olarak ilmi bağımsızlığını en geç kazanan ilimlerdendir. Belâgat ilmine dair ilk veriler câhiliye şiirinde, şiir tenkitlerinde, hitâbetlerde ve mesellerde şifâhî olarak bulunurken Kur'ân-ı Kerîm'in nâzil olmasıyla farklı bir boyut kazanmıştır. Kur'ân'ı daha iyi anlama, esrârını keşfetme ve îcâzını ispat etmek için çalışmalar yapılmıştır. Bu süreç içerisinde dağınık bir şekilde bulunan belâgat konuları ve terimleri Abdulkâhir el- Cürcânî ile olgunlaşma sürecine girmiş Yakub es-Sekkâkî ile müstakil bir ilim haline gelmiştir. Daha sonraki dönemlerde donukluk sürecine giren belâgat çalışmaları telhîs, şerh, hâşiye ve ta'lîkât türü eserlerle devam etmiştir. Bu dönemde yazılan eserlerin en meşhuru Hatîb el-Kazvînî'nin Sekkâkî'nin Miftâhu'l-Ulûm adlı eserinin üçüncü bölümüne yazdığı Telhîsü'l-Miftâh isimli eseridir. Sonraki dönemlerde ise Telhîsü'l-Miftâh'a da birçok şerh yazılmıştır. Zerkeşî'nin Huliyyü'l-Efrâh isimli eseri de bu şerhlerden birisidir. Bu çalışmamızda Telhîs'in şerhlerinden biri olan fakat kütüphane raflarında keşfedilmeyi bekleyen el yazması Huliyyü'l-Efrâh adlı eser çerçevesinde Bedreddin ez-Zerkeşî'nin belâğat ilmindeki yerini tespit etmeye çalıştık. Çalışmamızın giriş bölümünde belâgat ve fesâhatın tanımlarını, belâgat ilminin tarihsel sürecini, ilk belâgat çalışmalarını, belâgat ekollerini ve Zerkeşî'nin yaşadığı dönemin belâgat ortamını inceledik. Birinci bölümünde, Zerkeşî'nin yaşadığı dönemi siyasal, sosyal, ilmî ve kültürel açıdan inceledik. Hayatı, ilmî ve edebi yönü ve eserleri hakkında bilgiler verdik. İkinci bölümde ise belâgat ilminin alt disiplinleri Meânî, Beyân ve Bedî' konularında Zerkeşî'nin Kazvînî'ye olan itirazlarına yer vererek çalışmamızı nihâyete erdirdik.
Özet (Çeviri)
A RHETORIC SCHOLAR: ZARKASHI Abdullah YAZAN Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, August 2025 Supervisor: Prof. Dr. Kadir KINAR ABSTRACT Rhetoric, defined as the art of speaking in accordance with the requirements of the situation, is one of the disciplines that gained its independence as a distinct science relatively late. While the initial elements of rhetoric appeared orally in pre-Islamic poetry, poetry criticism, oratory, and proverbs, the revelation of the Qur'an introduced a new dimension to the field. Efforts were made to better understand the Qur'an, uncover its mysteries, and demonstrate its inimitability (îcâz). In this process, the scattered concepts and terminology of rhetoric began to mature with Abdul-Kâhir al-Curcânî and evolved into a distinct discipline with Yakûb al-Sakkâkî. In subsequent periods, the study of rhetoric entered a phase of stagnation, continuing through summaries (telhîs), commentaries (şerh), glosses (hâşiya), and annotations (talîkât). Among the most notable works of this era was Hatîb al-Kazvînî's Telhîs al-Miftâh, which elaborated on the third section of al-Sakkâkî's Miftâh al-Ulûm. Later periods saw numerous commentaries on Telhîs al-Miftâh, including al-Zerkeşî's Huliyyü'l-Efrâh. This study aims to determine the position of Bedreddîn al-Zerkeşî within the discipline of rhetoric through his manuscript work, Huliyyü'l-Efrâh, a commentary on Telhîs al-Miftâh that has remained largely unexamined in library collections. In the introduction, the definitions of rhetoric (belâgat) and eloquence (fesâhat), the historical development of rhetoric, the initial studies in the field, rhetorical schools, and the rhetorical environment of al-Zerkeşî's era are discussed. The first chapter examines the political, social, intellectual, and cultural aspects of al-Zerkeşî's period, alongside his life, scholarly and literary contributions, and works. The second chapter delves into the sub-disciplines of rhetoric -meânî, beyân, and bedî'- highlighting al-Zerkeşî's critiques of al-Kazvînî, thereby concluding the study.