Laser uydu optik haberleşme sisteminin incelenmesi
Description of laser satellite optical communication sys.
- Tez No: 96817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN CORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laser Uydu Optik Haberleşme, On - Off Anahtarlama, Darbe Pozisyon Modülasyonu, Darbe Polarizasyon İkili Modülasyonu, Bit Hata Oranı, İşaret Gürültü Oram, Titreşim Genliği. VI, Laser Satellite Optical Communication, On - Off Keying, Pulse Position Modulation, Pulse Position Binary Modulation, Bit Error Rate, Signal - Noise Ratio, Vibration Amplitude. vn
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Optik haberleşmenin en büyük avantajı sağladığı büyük bandgenişliğidir. Günümüzde 1 GHz bandgenişliğinde optik kanallar kullanılmaktadır. Optik kanallarla kodlama yapılmadan doğrudan veri iletişimi yapılması mümkün olmaktadır. Bu çalışmada uydu laser haberleşme sistemlerinde kullanılan OOK (On - Off Anahtarlama), PPM (Darbe Pozisyon Modülasyonu) ve PPBM (Darbe Polarizasyon İkili Modülasyonu) için gerekli matematiksel ifadeler verilerek haberleşme sisteminin performansım belirlemede bir ölçüt olan BER (Bit Hata Oram) ve SNR (İşaret Gürültü Oram) değerleri hesaplanarak bu üç modülasyon şekli arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca uydu optik haberleşme performansında uydu titreşimlerinin etkilerini azaltmak için kullanılan birkaç metot anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Description of Laser Satellite Optical Communication System Free space optical communication between satellites networked together can make possible high speed communication between different places on Earth. In free space, on optical communication system insteand of a microwave communication system has some advandages: smaller size and weight, less transmitter power, etc. In this research, three models of communication systems are compared; OOK (On - Off Keying), PPM (Pulse Position Modulation) and PPBM (Pulse Polarization Binary Modulation). Some methods also are expressed in order to decrease the effects of satellite vibrations on satellite optical communication performance. These methods are used to overcome the low amplitude vibration that exists in the system.