Avusturya Millî Kütüphanesi 469 numarada kayıtlı bir mecmua (İnceleme-çeviri yazılı metin-dizin)
A manuscript registered as Cod. A.F. 469 in the Austrian National Library (Linguistic analysis, transliteration, and index)
- Tez No: 968204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÖLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, ilmihal, dil incelemesi, yazma eser, Old Anatolian Turkish, Ilmihal, linguistic analysis, manuscript
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, Avusturya Millî Kütüphanesi El Yazmaları Koleksiyonu Cod. A.F. 469 numaralı mecmuanın dil özelliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu mecmua, özellikle ilmihal niteliğindeki dinî-didaktik metinleriyle dikkat çekmektedir. Namaz, oruç, gusül ve teyemmüm gibi ibadet konularına dair halkı bilgilendirmeye yönelik sade anlatımlı metinler içeren eser, içerik ve dil özellikleri bakımından Eski Anadolu Türkçesi'nin geç dönemine ışık tutmaktadır. Çalışmada, mecmuadan seçilen bölümler esas alınarak yazım, ses bilgisi ve şekil bilgisi yönünden bir dil incelemesi gerçekleştirilmiştir. Böylece hem eserin Türk dili tarihi açısından taşıdığı değer ortaya konmuş, hem de Eski Anadolu Türkçesi'nin dinî metinlerdeki kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma; giriş, inceleme, çeviri yazılı metin ve dizin olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the linguistic features of a manuscript belonging to the Old Anatolian Turkish period, specifically the codex numbered Cod. A.F. 469, preserved in the Manuscripts Collection of the Austrian National Library. The codex includes religious didactic texts in the form of ilmihal (catechism), primarily focusing on the principles of Islamic worship such as prayer, fasting, ablution, and tayammum. These texts are written in a clear and accessible language intended to instruct the general public, and they reflect the linguistic characteristics of the late Old Anatolian Turkish period. In this thesis, selected sections from the manuscript have been analyzed in terms of orthography, phonology, and morphology. The analysis aims to reveal the manuscript's linguistic value in the context of Turkish language history, as well as to evaluate how Old Anatolian Turkish was employed in religious texts. The study consists of four main sections: introduction, analysis, transliteration, and index.