Duygusal okuryazarlık psikoeğitim programının babaların duygusal okuryazarlık becerilerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 968445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN NEJAT AKFIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: duygusal okuryazarlık becerileri, erken çocukluk, baba eğitimi, emotional literacy skills, early childhood, father education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı, duygusal okuryazarlık psikoeğitim programının 3-6 yaş arası çocuğu olan babaların duygusal okuryazarlık becerilerine etkisinin incelenmesidir. Duygusal okuryazarlık becerisi bireyin gerek kişisel gelişimi üzerinde gerekse aile içi ve diğerleri ile sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Çocukların kendi duygularını tanımaları, anlamlandırmaları, duygularını sağlıklı yollarla ifade edebilmeleri ve duygularını düzenleyebilmeleri ancak bu becerilere sahip ebeveynlerin desteği ve çocuğa rol model olması ile mümkündür. Babalık konusunda yürütülen çalışmalar çocuğun gelişimi üzerinde babanın duygusal yakınlığı ve çocukla kurduğu duygusal bağın etkisinin çok önemli olduğunu göstermektedir. Bu bilgiden hareketle babaların duygusal okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesi amacıyla araştırmacı tarafından psikoeğitim programı geliştirilmiştir. Hazırlanan psikoeğitim programı her biri 90 dk süren toplamda 6 oturumdan oluşmaktadır. Araştırmaya 11'i deney grubu ve 12'si kontrol grubu olmak üzere toplam 23 baba katılmıştır. Araştırma, yarı deneysel desene göre tasarlanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu ve Duygusal Okuryazarlık Ölçeği kullanılmıştır. Akbağ, Eminoğlu-Küçüktepe ve Eminoğlu-Özmercan tarafından (2016) geliştirilen Duygusal Okuryazarlık Ölçeği 34 madde ve 5 alt boyuttan oluşan 5'li likert tipi bir ölçektir. Duygusal Okuryazarlık Ölçeği araştırmada deney ve kontrol grubuna ön test ve son test olarak uygulanmış olup ölçekten elde edilen veriler SPSS 21 paket programında analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerini analiz etmek için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney-U testi kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre araştırmacı tarafından geliştirilen Duygusal Okuryazarlık Psikoeğitim programı babaların duygusal okuryazarlık becerilerini anlamlı düzeyde arttırmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazındaki bilgiler çerçevesinde tartışılmış, alanda çalışan uzmanlara ve ebeveynlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of an emotional literacy psychoeducation program on the emotional literacy skills of fathers with children between the ages of 3-6. Emotional literacy skills play an significant role in the individual's personal developement and in developing healhty relationships within the family and with others. Children's ability to recognize, understand, express and regulate their emotions in a healthy way is only achievable through the support and role modeling of parents who possess these skills themselves. Studies conducted on fatherhood show that the father's emotional closeness and the emotional bond he establishes with the child is significant on the child's development. Based on this information, a psychoeducation program was developed by the researcher in order to develop father's emotional literacy skills. The prepared psychoeducation program comprises a total of six sessions lasting 90 minutes. A total of 23 fathers engaged in the psychoeducation program, 11 in the experimental group and 12 in the control group. The research model was designed according to a quasi-experimental desing. Personal Information Form and Emotional Literacy Scale were used to collect data in the study. Emotional Literacy Scale developed by Akbağ, Eminoğlu-Küçükktepe and Eminoğlu-Özmercan (2016)is a 5-point likert-type scale consisting of 34 items and 5 sub-dimensions. The Emotional Literacy Scale was administered as a pre-test and post-test to the participants in both the experimental and control groups, and the data obtained from the scale were analyzed using the SPSS 21 software package. Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney-U test were used to analyze the quantitative data of the study. According to the findings obtained, the Emotional Literacy Psychoeducation Program developed by the researcher led to a significant improvement in the emotional literacy skills of the fathers. The findings obtained from the study were discussed within the framework of the information in the literature and recommendations were made to experts and parents working in the field.