Termofilik streptomyces'lerin izolasyonu ve nümerik taksonomisi
Isolation and numerical taxonomy of thermophilic streptomyces
- Tez No: 96858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Streptomyces, Termofilik, Nümerik Taksonomi, Streptomyces, Termophilic, Numerical Taxonomy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
TERMOFİLİK STREPTOMYCES'IASni İZOLASYONU VE NÜMERİK TAKSONOMİSİ ÖZET Termofilik Streptomyces'lerin mikrobiyal teknolojideki potansiyel önemlerine rağmen taksonomistlerce pek fazla önemsenmemiştir. Literatürlerde konu ile ilgili birkaç çalışma olmasına rağmen ülkemizde herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada, 4 farklı toprak tipinde termofilik Streptomyces'ler izole edilmiştir. Toprak örneklerinin alındığı iller ve lokaliteleri: Adana; at gübreli toprak, Adana; pamuk kozası atığı, Samsun; bahçe toprağı, Samsun; koyun gübreli toprak oluşturmaktadır. Toprak örnekleri, dilusyon plak yöntemiyle seyreltilmiştir. Her bir sulandırmadan, cycloheximide (50 \ıg mi“1) ve rifampicin (0.5 ug mi”1) ilaveli kuru nişasta-kazein agar üzerine 0.2 mi toprak solüsyonu transfer edilerek 55 °C'de 7 gün süreyle inkübe edilmiştir. Saf kültür haline getirilmiş 77 izolat, renk gruplarının belirlenmesi için, oatmeal agar ve inorganik salts-starch agar üzerine transfer edildi. Bunlardan seçilen 45 test izolatı, oatmeal agar üzerinde 4 büyük (5-8 suş), 5 küçük (2-4 suş) ve 2 tek üyeli kümeden oluşan 1 1 renk grubuna ayrılırken, inorganik salts-starch agar üzerinde 5 büyük (6-10 suş), 2 küçük (2-4 suş) kümeden oluşan 7 renk grubuna ayrılmıştır. Nümerik analizler için 45 test izolatı, 8 tip örneği, 29 referans suş ve bunlardan rasgele seçilmiş 16 duplike suş'dan oluşan 98 test organizmasına 163 birim karakter içeren besinsel, biyokimyasal, degredasyon, fizyolojik, morfolojik ve pigmentasyon testleri uygulanmıştır. Elde edilen test sonuçlan TAXON programında, Ssm, COMPLETE analizi ile değerlendirilmiştir. Ssm, COMPLETE analizi, uyumlu grupların ve kümelerin %82.5 oranında yüksek benzerlik değeriyle dağılmasına imkan vermiştir. 82 suş; 7 büyük (5-8 suş), 9 küçük (2-4 suş) ve 10 tek üyeli kümeye ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ISOLATION AND NUMERICAL TAXONOMY OF THERMOPHILIC STREPTOMYCES ABSTRACT Termophilic Streptomyces have recived little attention from taxonomists despite their potantial importance in microbial technology. We known from international periodicals that some studies have been done about this subject, but so far, there hasn't been any apparent study done in Turkey. In this study, termophilic Streptomyces have been isolated from four different soil types. The province and locations which soil samples were taken from are: Adana; cotton, Adana; horse manure, Samsun; garden soil, Samsun; sheep manure. The soil samples were diluted by dilution plate method. Soil dilution (0.2 ml) was transfered for each dilution on surface dried starch-casein agar supplemented with cycloheximide (50 ug ml“1) ve rifampicin (0.5 ug ml”1) then incubated at 55 °C for 7 days. 77 subcultured isolates were transfered on oatmeal agar and inorganic salts-starch agar for colour grouping. Selected 45 test isolates of these are assigned to 1 1 colour groups which consist 4 major (5-8 strains), 5 minor (2-4 strains) and two single membered clusters on oatmeal agar. In addition they were assigned to 7 colour groups wihich consist 5 major (6-10 strains), 2 minor (2-4 strains) clusters on inorganic salts-starch agar. Of the total 98 test organims consist of 45 test isolates, 8 type strains, 29 reference strains and randomly selected 16 duplicated organisms were examined for 163 unit characters including nutrient, degradation, morphological and pigmentation test. Obtained test results were evaluated using Ssm, COMPLETE analyses on the TAXON program. Ssm, COMPLETE analyses was used as the baseline classification as it gave good resolution of groups and clusters with a %82.5 high cophentic correlation values. Eighty-two strains were assigned to 7 major (5-8 strains), 9 minor (2-4 strains) and 10 single membered clusters.