Aydın mihrapları
Aydin mihrabs
- Tez No: 968621
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKBEN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Aydın, mihrap, mimari, sanat tarihi, Aydın, mihrab, architecture, art history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Aydın, tarih öncesi çağlardan beri medeniyetlere, imparatorluklara, beyliklere ev sahipliği yapmış ekonomisi, tarımsal faaliyetleri ve kültürel yönüyle Batı Anadolu bölgesinde her zaman önemli bir yer tutmuştur. Aydın il ve ilçelerinde ki mihraplar hem tarihi hem de sanatsal bir öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışma, Aydın'daki İslam sanatı ve mimarisini anlamak açısından önemlidir. Aydın ili ve ilçesinde yapılan araştırmalar incelendiğinde Aydın dini mimarisi çalışılmış olsa da mihrapların tek bir başlık halinde çalışılmadığı görülmüştür. Bu yüksek lisans tez çalışmasında diğer çalışmalardan farklı olarak Aydın il merkezi ve ilçelerinde bulunan mihraplar malzemesi, dönem özellikleri ve süslemesi bakımından bir bütün olarak ele alınmıştır. Çalışma kapsamında kırk tane yapıya gidilmiş, harim mihrapları ve mihrabiyeleri ele alınmıştır. Bu araştırma sonucunda sanatsal değeri olan otuz üç tane harim mihrabı ve yirmi beş tane mihrabiye olmak üzere toplam elli sekiz tane eser değerlendirmeye alınmıştır. Bu eserler mermer, alçı, çini ve ahşap malzemeden meydana gelmiş olup süsleme özellikleri bakımından da çeşitlilik göstermektedir. Değerlendirmeye alınan bu eserler literatür tarandıktan sonra sınıflandırılıp benzer özellikte ki mihraplarla karşılaştırılmıştır. Bu bağlamda bir envanter niteliği de taşıyacak olan bu çalışma Aydın tarihi ve Sanat Tarihi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aydın has been home to civilizations, empires and principalities since prehistoric times and has always held an important place in the Western Anatolia region with its economy, agricultural activities and cultural aspects. The mihrabs in Aydın province and districts have both historical and artistic importance. In this context, the study is important for understanding Islamic art and architecture in Aydın. When the researches conducted in Aydın province and district were examined, it was seen that although Aydın religious architecture was studied, the mihrabs were not studied under a single title. In this master's thesis study, unlike other studies, the altars in Aydın provincial center and districts were handled as a whole in terms of material, period characteristics and ornamentation. Within the scope of the study, forty buildings were visited and harim mihrabs and mihrabiyas were examined. As a result of this research, a total of fifty-eight eight works, including thirty-three harim mihrabs and twenty-five mihrabiyas with artistic value, were evaluated. These works are made of marble, plaster, tile, marble and wood materials and vary in terms of ornamentation features. These works, which were evaluated, were classified after the literature was reviewed and compared with similar mihrabs. In this context, this study, which will also be an inventory, is important in terms of Aydın history and Art History.