Soğuk savaş döneminde Türkiye'nin batı bloğunayakınlaşması: Marshall Planı, Truman Doktrini ve NATO'yakatılımı (1946-1952)
Turkey's relationship to the western block during the cold war: The Marshall Plan, the Truman Doctrine, and its joining of NATO (1946-1952)
  1. Tez No: 968647
  2. Yazar: İSHAK KARAYAZĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EDİP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya savaşı, soğuk savaş, Türkiye, batı bloku, doğu bloku, Marshall planı, truman doktrini, World War ıı, cold war, Türkiye, western bloc, eastern bloc, marshall plan, truman doctrine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya siyasetinde ortaya çıkan çift kutuplu Soğuk Savaş döneminde Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikasındaki önemli dönüşümü incelemektedir. Bu dönemde dünya, Sovyetler Birliği liderliğindeki Doğu Bloğu ve Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki Batı Bloğu olarak ikiye ayrılmıştır. Soğuk Savaş'ın başlangıcında Türkiye, Sovyetler Birliği'nin Boğazlar ve doğu sınırları üzerinden gelen tehditleriyle karşı karşıya kalmıştır. Bu tehditler karşısında güvenliğini sağlamak isteyen Türkiye, ABD'nin öncülüğündeki Batı Bloğu ile yakın ilişkiler kurmuştur. Bu yakınlaşma sürecinde üç temel olay belirleyici olmuştur. Truman Doktrini (1947), bu doktrin kapsamında Türkiye'ye ekonomik ve askeri yardımlar sağlanarak Batı Bloğu ile ilişkiler pekiştirilmiştir. Marshall Planı (1948): Yine bu plan çerçevesinde Türkiye'ye sağlanan ekonomik ve askeri yardımlar, Batı ile yakınlaşmayı daha da güçlendirmiştir. Kore Savaşı'na Katılım (1950) ve NATO Üyeliği (1952), Türkiye, 1950 yılında Kore Savaşı'na asker göndererek Batı Bloğu'na olan bağlılığını göstermiş ve bu sayede 1952 yılında Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine kabul edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Türkiye'nin Soğuk Savaş döneminde dış politikasında önemli bir yönelim gerçekleştirerek Batı Bloğu'nda yerini aldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the significant transformation in the Republic of Turkey's foreign policy during the bipolar Cold War era that emerged in world politics after World War II. During this period, the world was divided into the Eastern Bloc, led by the Soviet Union, and the Western Bloc, led by the United States. At the beginning of the Cold War, Turkey faced threats from the Soviet Union across the Straits and its eastern borders. Seeking to ensure its security in the face of these threats, Turkey established close relations with the Western Bloc, led by the United States. Three key events played a decisive role in this rapprochement. The Truman Doctrine (1947) strengthened relations with the Western Bloc by providing economic and military assistance to Türkiye within the scope of this doctrine. The Marshall Plan (1948): Again, the economic and military assistance provided to Türkiye within the framework of this plan further strengthened rapprochement with the West. Participation in the Korean War (1950) and NATO Membership (1952): Turkey demonstrated its commitment to the Western Bloc by sending troops to the Korean War in 1950 and was thus accepted as a member of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) in 1952. In conclusion, this study reveals that Türkiye took a significant turn in its foreign policy during the Cold War and took its place in the Western Bloc.