Örgütsel sosyal duyarlılık: Örgütlerin dezavantajlı gruplara yönelik sosyal duyarlılığı/duyarsızlığı üzerine nitel bir araştırma
Organizational social responsiveness: A qualitative research on social responsiveness/unresponsiveness of organizations towards disadvantaged groups
  1. Tez No: 968687
  2. Yazar: NERMİN KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE KER DİNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, Public Relations, Sociology, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyal Duyarlılık, Halkla İlişkiler, Dezavantajlı Gruplar, Sosyal Sorumluluk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki en büyük kuruluşlar içinde yer alan örgütlerin dezavantajlı birey ve gruplara yönelik sosyal duyarlılık faaliyetleri incelenmiştir. Literatürde sosyal duyarlılık kavramı, genellikle sosyal sorumluluk ve toplumsal sorumluluk gibi kavramlarla benzer şekilde kullanılmakta olup bu çalışmada özellikle“sosyal duyarlılık”terimi kullanılmıştır. Bunun nedeni, sosyal duyarlı örgütlerin sosyal sorumluluğa sahip olan örgütlere kıyasla daha gelişmiş ve ileri bir yaklaşım sergilediği inancıdır. Çalışmada örgütlerin dezavantajlı gruplara dair faaliyetlerini sosyal duyarlılık kavramı bağlamında ortaya çıkarmak; örgütlerin paydaşlarıyla olan iletişimlerini farklı kanallardan değerlendirmek; halkla ilişkiler departmanının örgütlerin sosyal duyarlılık tepkilerinde nasıl ve ne derece etkili olduğunu tespit etmek amaçlanmaktadır. Literatür çalışmasının birinci bölümünde, örgütsel sosyal duyarlılık kavramı detaylı bir şekilde incelenmiş ve sosyal duyarlılıkla ilişkili diğer temel kavramlar ele alınmıştır. Ayrıca çeşitli modeller çerçevesinde sosyal duyarlılık araştırılmış ve örgütlerin sorumlu olduğu alanlar derinlemesine bir şekilde incelenmiştir. Diğer taraftan halkla ilişkiler nedir ve örgütsel sosyal duyarlılık anlayışı, ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde dezavantajlılık kavramı üzerinde durulmuştur. Bu bölümde, dezavantajlılıkla ilişkili kavramlar, dezavantajlı grupların tanımları ve bu grupların karşılaştıkları zorluklar detaylı olarak araştırılmıştır. Üçüncü bölümünde ise örgütlerin dezavantajlı birey ve gruplara yönelik sosyal duyarlılık çalışmalarına dair nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda da örgüt yetkilileri ve dezavantajlı bireyler ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde tematik içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak çalışma Türkiye'de sosyal duyarlılık faaliyetlerinin büyük oranda hayırseverlik temelli biçimlendiğini, Örgütlerin sosyal duyarlılık tepkilerinde halkla ilişkiler birimlerinin doğrudan ve dolaylı yollarla önemli bir işlev üstlendiğini, örgütlerin yürüttüğü sosyal duyarlılık uygulamalarının yalnızca dış paydaşlara yönelik VI yardım faaliyetleriyle sınırlı kalmadığını; aynı zamanda içyapıyı, çalışan deneyimlerini ve örgütsel ilişkileri çok boyutlu biçimde etkilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the social awareness activities of organizations within Turkey's largest institutions toward disadvantaged individuals and groups. In the literature, the concept of social awareness is often used interchangeably with concepts such as social responsibility and corporate social responsibility. However, this study specifically uses the term“social awareness”because it is believed that socially aware organizations demonstrate a more advanced and progressive approach compared to organizations that merely fulfill their social responsibilities. The study aims to reveal the activities of organizations towards disadvantaged groups in the context of social responsiveness; to evaluate the communication of organizations with their stakeholders through different channels; and to determine how and to what extent the public relations department is effective in the social responsiveness responses of organizations. In the first section of the literature review, the concept of organizational social responsiveness is examined in detail and other fundamental concepts related to social responsiveness are discussed. In addition, social responsiveness is investigated within various models and the areas of responsibility of organizations are examined in depth. On the other hand, the concept of public relations and the understanding of organizational social responsiveness and their relationship are discussed. The second section focuses on the concept of disadvantage. In this section, concepts related to disadvantage, definitions of disadvantaged groups, and the difficulties faced by these groups are examined in detail. In the third chapter, a qualitative research was conducted on the social responsiveness of organizations towards disadvantaged individuals and groups. In this context, indepth interviews were conducted with organization officials and disadvantaged individuals. Thematic content analysis method was used to analyze the data obtained from the interviews. In conclusion, the study found that social responsiveness activities in Turkey are largely based on philanthropy, that public relations units play an important role in organizations' social responsiveness responses through both direct and indirect means, VIII and that the social responsiveness practices implemented by organizations are not limited to aid activities targeting external stakeholders; they also have a multidimensional impact on internal structures, employee experiences, and organizational relationships.