Gençlerin meslek seçiminde nöropazarlamanın yeri
The place of neuromarketing in the profession selection of youth
  1. Tez No: 968720
  2. Yazar: ALEV ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eye-tracking, Meslek seçimi, Holland, Nöropazarlama, Eye-tracking, Choosing a profession, Holland, Neuromarketing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsan, diğer canlılardan farklı olarak ebeveynlerinden uzun bir dönem yardım alarak gelişimini sürdürebilen, çevreden bilgi toplayan, analiz eden, öğrenen, hızla uyum sağlayan sosyal bir canlıdır. Kişinin mesleği ile uyumu da hayatta kalması ve hayat başarısına ulaşmasında temel oluşturan en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada, nöropazarlama alanında kullanılan göz izleme (eye-tracking) cihazının yardımı ile meslek seçimi için ilk kez biyometrik tabanlı bir ölçüm uygulanmıştır. Amacımız gençleri meslek seçimini yaparken etkileyen inanç ve kalıplara en az seviyede maruz kalmalarını sağlayıp kişiliklerine en uygun mesleği seçmelerine yardımcı olmaktır. Deneyde katılımcılara yapmak istedikleri meslekler, yetenekleri ve ilgi alanları sorulup beyanları alınmıştır. Holland anketi uygulanarak katılımcıların kişilik tipleri tespit edilip tipik meslekleri belirlenmiştir. Deney sonucundan elde edilen veriler iki kısma ayrılarak istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Birinci kısımda; Holland anketinden elde edilen alan türleri (sayısal/sosyal) ile Eye-tracking sonuçları ve kişinin beyanı arasındaki ilişki incelenmiştir. İnceleme sonucundan istatistiksel anlamlılık oluşmamıştır. İkici kısımda; Holland anketi kişilik tipleri (gerçekçi, araştırmacı, artistik, sosyal, girişimci, geleneksel) ile Eye-tracking sonuçları ve kişinin beyanı arasındaki ilişki incelenmiştir. Analiz sonucunda istatistiksel olarak aynı yönlü, orta derecede anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kişilerin özellikleri kişilik tipi kullanılarak ayrıştırıldığında korelasyon ve uyum analizlerinden anlamlılık çıkmaktadır. Sonuçlar incelendiğinde meslek seçimleri yapan gençlere klasik yöntemlerle birlikte Eye-tracking tekniği uygulanması anlamlıdır. Kendi alanında ilk çalışma olduğundan daha fazla katılımcı kullanılarak Eye- tracking tekniğin geliştirilmesinde fayda vardır.
Özet (Çeviri)
Unlike other creatures, human beings are social creatures that can continue their development with the help of their parents for a long time, gather information from the environment, analyze, learn, and adapt quickly. Harmony with one's profession is one of the most important factors that form the basis of survival and success in life. In the study, biometric-based measurement was applied for the first time for career selection with the help of an Eye-Tracking device used in neuromarketing. The aim is to help young people choose the most suitable profession for their personalities by ensuring that they are as less as possible exposed to the beliefs and stereotypes that affect them while choosing a profession. In the experiment, the participants were asked about the professions they wanted to do, their abilities and interests, and their related statements were taken. By applying the Holland questionnaire, the personality types of the participants were determined and their typical occupations were determined. The data obtained from the experiment results were divided into the two parts and applied to statistical analysis. In the first part, the relation between occupational field types (Quantative /Verbal) obtained from the Holland survey and Eye-tracking results and the person's statement was examined. As a result, statistical significance did not occur. In the second part, the relation between the Holland survey personality types (realistic, investigative, artistic, social, entrepreneurial, traditional), the results of Eye-tracking, and the person's statement were examined. As a result of the analysis, a statistically similar, moderately significant relationship was found. When the characteristics of participants are decomposed using personality types, a statistical significance occurs from correlation and concordance analyzes. When the results are examined, it is meaningful to apply Eye-tracking technique together with classical methods to young people who make career choices. Since it is the first study in its field, it would be beneficial to develop the Eye-tracking technique by using more participants.