Endüstri meslek liselerinin bilişim teknolojileri alanındaki öğrencilerin mesleki ilgileri ile seçtikleri bölüm arasındaki ilişkiler
The relationships between occupational interests of the students who study in the field of data processing technology at industry job high school and the field which they have chosen
  1. Tez No: 227969
  2. Yazar: NİZAMETTİN KÜTÜK
  3. Danışmanlar: DR. NECMİ GÖKYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki İlgi, Mesleki Teknik Eğitim, Meslek Seçimi, Occupational Interest, Occupational Technical Education, Job Choice
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmada; Ülke kalkınması için önemli eğitim kurumlarından endüstri meslek liselerinde eğitim gören gençlerin meslek seçimlerinin önemli olduğu düşüncesinden yola çıkılarak; Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri alanında okumakta olan öğrencilerin mesleki ilgileri ile bölüm tercihleri arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Formlar örneklem grubundaki öğrencilere elden dağıtılmış, doldurulmalarını müteakip birkaç gün içerisinde teslim alınmıştır. Anket öğrencilerin demografik özellikleri, bölüm tercihlerini ve mesleki ilgilerini ölçen toplam 32 sorudan oluşmaktadır. Araştırma İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan Nahit Menteşe Endüstri Meslek Lisesi, İsmet Aktar Endüstri Meslek Lisesi ve Avcılar Endüstri Meslek Liselerinin Bilişim Teknolojileri alanlarında eğitim görmekte olan öğrencilere uygulanmıştır. Dört bölümden oluşan araştırmada birinci bölümde problem durumu, amaçlar, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar yer almaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde, meslek seçimi ile ilgili kavramlar, meslek seçiminde ilginin önemi ve ilgi envanterleri, meslek gelişim kuramları ve orta öğretimde mesleğe yöneltme konuları yer almaktadır. Uygulama kısmını oluşturan üçüncü bölümde yöntem, araştırma modeli, evren, örneklem, verilerin toplanması, işlenmesi, çözümü, yorumlanmasına ilişkin bilgiler verilmiştir ve araştırma sonucunda elde edilen bulgular bağımsız değişkenlere uygun istatistik yöntemler kullanılarak tablolar ve grafikler halinde verilerek gerekli yorumlamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise bulgulara bağlı olarak ulaşılan genel sonuçlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the research, the relationship between occupational interest of the students who study in the field of data processing at Vocational High Schools and their choice of the department is studied to be determined due to the fact that the job choice of young people who take education at Industry Vocational High Schools which are very important for the development of the country is crucial. Data of the research were collected being used a questionnaire form prepared by the researcher. The forms were distributed on hand to the students in the sample group and taken after they had filled in. The questionnaire consists of total thirty-two questions which evaluate demographic features, department choice and occupational interests of the students. The research was applied to the students who study data processing fields at Nahit Menteşe Industry Vocational High School, İsmet Aktar Industry Vocational High School and Avcılar Industry Vocational High School on the Europe part of Istanbul. The situation of the problem, aims, importance, hypothesis, limitations and descriptions take part in the first part of the research which consists of four parts. In the second part of the research, the concepts related to job choice, the importance of the interest in job choice and interest inventories, job progress theories, orientation to the job at secondary education take part. In the third part which is the application part, the information related to the method, research model, universe, sample, and the collection, processing, the solution, interpretation of the data is given and in the conclusion of the research, the obtained findings being used statistical methods suitable for independent variants and being given in graphics and tables, the required comments are made. In the fourth part, general results which are obtained related to the findings take part.