L'analyse politique agraire face au defi climatique suite a la crise politique en 2009 : Le cas des communautés rurales du Grand Sud de Madagascar
2009 yılındaki siyasi kriz sonrası iklim değişikliği karşısında tarım politikalarının analizi : Madagaskar'ın Büyük Güney Kırsal Bölgesi örneği
- Tez No: 968781
- Danışmanlar: DR. NAZAN CÖMERT BAECHLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İklim kırılganlığı, Dayanıklılık, Gıda güvenliği, Tarım politikaları, Gıda egemenliği, Climate vulnerability, Resilience, Food security, Agricultural policies, Food sovereignty
- Yıl: 2025
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset, Kurumlar ve Kriz Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezin amacı, 2009 yılında yaşanan siyasi krizin Madagaskar'ın Büyük Güney bölgesinde yer alan kırsal toplulukların iklim kırılganlığı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, özellikle kriz sonrasında benimsenen tarımsal ve kamusal politikalara odaklanmaktadır. Bu konu, siyasi bir krizin halihazırda iklim değişikliğine karşı hassas olan bir bölgenin kırılganlığını nasıl derinleştirdiğini anlamak açısından önem taşımaktadır. Yarı kurak iklimi ve düşük tarımsal verimliliği ile öne çıkan Büyük Güney, ekolojik kırılganlık ile siyasi istikrarsızlığın karmaşık etkileşimini somut biçimde yansıtmaktadır. Bu araştırma şu sorulara yanıt aramaktadır: 2009 siyasi krizinin Büyük Güney'deki kırsal toplulukların iklim kırılganlığı üzerindeki etkisi nedir? Kriz sonrasında uygulanan tarımsal ve kamusal politikalar, iklim karşısında direnci artırmaya yardımcı olmuş mudur, yoksa yeni kısıtları mı ön plana çıkarmıştır? Bu sorulara yanıt verebilmek için araştırma nitel bir yöntem benimsemekte ve ağırlıklı olarak belge incelemesine dayanmaktadır. Çalışmada, 2009 sonrasında uygulanan kamusal ve tarımsal politikaların içerik analizi yapılmakta ve bu politikaların kırsal toplulukların iklim direnci üzerindeki etkileri Büyük Güney örneği üzerinden değerlendirilmektedir. Bu tez, çok yönlü katkılar sunmayı hedeflemektedir: bilimsel açıdan, siyasi krizlerin belirli bağlamlarda iklim kırılganlığı üzerindeki etkilerine dair literatüre katkı sağlayacaktır; kültürel açıdan, toplulukların iklim sorunlarıyla karşılaştıklarında geliştirdikleri yerel deneyimleri ve uyum stratejilerini görünür kılacaktır; ekonomik açıdan ise, tarımsal ve çevresel politikaların güçlendirilmesine yönelik metodolojik öneriler sunarak gıda güvenliğinin artırılmasına ve Büyük Güney'de sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the impact of the 2009 political crisis on the climate vulnerability of rural communities located in the Grand South of Madagascar, with a focus on the agricultural and public policies adopted after the crisis. This topic is essential for understanding how a political crisis can exacerbate the vulnerability of a region already fragile in the face of climate change. The Grand South of Madagascar, highlighted for its semi-arid climate and low agricultural productivity, precisely demonstrates the effects of this complex association between ecological vulnerability and political imbalance. This research aims to answer the following questions: What is the impact of the 2009 political crisis on the climate vulnerability of rural communities in the Grand South of Madagascar? Have the public and agricultural policies implemented following this crisis helped improve resilience to climate, or have they highlighted constraints? To answer these questions, this study adopts a qualitative approach, relying mainly on documentary analysis and a case study of the Grand South of Madagascar. The emphasis is placed on a content analysis of the public and agricultural policies implemented after 2009 to evaluate their impact on the climate resilience of rural communities. This thesis will provide multiple benefits: scientifically, it will enrich research on the impact of political crises on climate vulnerability in specific contexts; culturally, it will highlight local experiences and community adaptation methods in the face of climate issues; economically, it will establish methodological recommendations to strengthen agricultural and environmental policies, thereby contributing to improved food security and promoting sustainable development in the Grand South of Madagascar.