UNESCO yaşayan değerler eğitimi programı (LVEP) 3-7 yaş sadelik değeri etkinliklerinin okul öncesi çocukların çevreye karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of UNESCO living values education program (LVEP) 3-7 years old simplicity value activities on preschool children's attitudes towards the environment
- Tez No: 968816
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KASIM ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sadelik, değer eğitimi, okul öncesi, çevre, simplicity, values education, preschool, attitude towards the environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karakter ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karakter ve Değer Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İçinde bulunduğumuz tüketim çağında doğal kaynaklara olan talebin giderek artması küresel iklim krizinin daha da büyümesine yol açmaktadır. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için az tüketmek, doğaya saygılı olmak ve sürdürülebilir yaşam hakkında farkındalık oluşturmak hepimizin sorumluluklarıdır. Bu nedenle çocuklarımıza kazandırmamız gereken önemli evrensel değerlerden birisi de sadeliktir. UNESCO Yaşayan Değerler Eğitimi Programında sadelik değeri doğanın sadeliği ve güzelliğinin tadını çıkarmak, yerli kültürlerin sadeliğine ve bilgeliğine değer vermek, dünyaya ve okyanuslara önem vermek, sürdürülebilir kalkınmaya yardım etmek ve dünyadaki maddi taleplerimizi azaltmanın bir yolu olarak ele alınmıştır. Gezegenimizin geleceği için bu kadar önemli olmasına rağmen ülkemizde sadelik değerinin diğer evrensel değerler kadar önemsenmediği görülmektedir. Bu düşünceden hareketle bu araştırmada UNESCO Yaşayan Değerler Eğitimi Programındaki 3-7 yaş sadelik değeri etkinliklerinin okul öncesi çocukların çevreye karşı tutumlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Deneme modelinde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu, Nevşehir İli Ürgüp İlçesinde bulunan MEB'e bağlı bağımsız bir anaokuluna devam eden ve yaş grubu 60-72 ay arası olan 44 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Çocuklar için Çevre Ölçeği”kullanılmıştır. Ön test son test kontrol gruplu modelde hem kontrol hem deney grubunda ön test, uygulamalar ve son test yapılmıştır. Deney grubuna, UNESCO Yaşayan Değerler Eğitimi Programındaki 3-7 yaş sadelik değeri etkinlikleri 5 hafta boyunca uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise aylık planında belirtilen etkinlikler uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımlı örneklem t testi ve Mann Whitney-U testi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda deney grubunun öntest-sontest puan ortalamaları arasındaki anlamlı farklılık sadelik etkinliklerinin çocukların çevresel farkındalıklarını artırdığını göstermektedir. Araştırma sonuçlarından hareketle uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the age of consumption that we are in, the increasing demand for natural resources is causing the global climate crisis to grow even more. In order to leave a more beautiful world for future generations, it is the responsibility of all of us to consume less, to be respectful to nature and to raise awareness about sustainable life. Therefore, one of the important universal values that we need to instill in our children is simplicity. In the UNESCO Living Values Education Program, the value of simplicity is considered as enjoying the simplicity and beauty of nature, appreciating the simplicity and wisdom of indigenous cultures, caring about the world and the oceans, helping sustainable development and reducing our material demands in the world. Despite being so important for the future of our planet, it is seen that the value of simplicity is not considered as important as other universal values in our country. Based on this idea, this research aims to examine the effects of the simplicity value activities for 3-7 year olds in the UNESCO Living Values Education Program on the attitudes of preschool children towards the environment. The study group of the research conducted in the experimental model consists of 44 children aged between 60-72 months who attend an independent kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in the Ürgüp District of Nevşehir Province. The“Environmental Scale for Children”was used as the data collection tool in the research. In the pre-test post-test control group model, pre-test, applications and post-test were conducted in both the control and experimental groups. The 3-7 age simplicity value activities in the UNESCO Living Values Education Program were applied to the experimental group for 5 weeks. The activities specified in the monthly plan were applied to the control group. Dependent sample t-test and Mann Whitney-U test were performed in the analysis of the data. As a result of the analysis, the significant difference between the pre-test and post-test score averages of the experimental group shows that simplicity activities increase children's environmental awareness. Based on the research results, suggestions were made for practitioners and researchers.