El-Ferrâ ve el-Müzekker ve'l-müennes adlı eserinin incelenmesi
Al-Farrâ' and examination of his work named al-Mudhakkar wa'l-mu'annath
  1. Tez No: 968817
  2. Yazar: MUHAMMET PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAYAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Filoloji, el-Ferrâ, Müzekker, Müennes, Kûfe Ekolü, Arabic Language, Philology, al-Farrâ, Mudhakkar, Mu'annath, Kûfa School
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Müzekker-müennes konusu, Arap dilinin ana karakterlerinden biri olup dilin doğru ve etkin kullanımı açısından büyük önem taşımaktadır. Erken dönem dil çalışmalarının merkezinde yer alan bu konu, Arapçaya özgü biçimde canlı-cansız bütün varlıklara ve soyut isimlere cinsiyet atfetmenin kurallarını içermektedir. Bu çerçevede, müzekker kelimelerden türetilen müennes formların alâmetleri belirlenmiş ve yapısal olarak müzekker olmasına rağmen müennes kabul edilen kelimeler ortaya koyulmuştur. Dil bilimi çalışmalarının erken dönemlerinde ele alınan müzekker-müennes meselesi, ilk kez el-Ferrâ (ö. 207/822) tarafından incelenmiştir. Müellif, henüz bu konuda herhangi bir öncül örneğin bulunmamasına rağmen, el-Müzekker ve'l-müennes adlı eseriyle bu konuya dair kuralları ortaya koymuştur. Bütün bu özelliklerine binâen el-Ferrâ ve eserinin Arap dili açısından yadsınamaz bir öneme sahip olan bu konunun ilk kez ele alınması ve kurallarının belirlenmesi bakımından oldukça önemli olduğu âşikardır.“el-Ferrâ ve el-Müzekker ve'l-müennes Adlı Eserinin İncelenmesi”isimli bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, literatür değerlendirmesi ve yöntemi kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Birinci bölümde el-Ferrâ'nın hayatı, ilmî kişiliği ve Kûfe ekolündeki rolü ele alınmaktadır. İkinci bölümde çalışmanın temelini oluşturan eserin daha iyi anlaşılabilmesi için müzekker-müennes konusu ayrıntılı ve sistematik bir şekilde ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise el-Müzekker ve'l-müennes adlı eser, dil, içerik ve üslup yönlerinden titizlikle incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The issue of mudhakkar- mu'annath is one of the main characters of the Arabic language and is of great importance for the correct and effective use of the language. This issue which is at the center of early linguistic studies includes the rules of attributing gender to all living and non-living beings and meanings in Arabic. In this perspective, the signs of the mu'annath forms derived from mudhakkar were determined and the words that are considered to be mu'annath despite being mudhakkar in structure were revealed. The issue of mudhakkar-mu'annath addressed in the early stages of linguistic studies was examined for the first time by al-Farrâ' (d. 207/822). Although there was no precedent for this subject at the time, the author established the rules related to this field in his work titled al-Mudhakkar wa'l-mu'annath. In light of all these features, it is obvious that al-Farrâ' and his work are very important in terms of dealing with this subject, which has a notable importance for the Arabic language, for the first time and determining its rules. This study named“al-Farrâ' and Examination of His Work Named al-Mudhakkar wa'l-mu'annath”consists of an introduction and three chapters. The introduction section comprehensively addresses the subject, purpose, significance, literature review and methodology of the study. The first chapter examines the life and scholarly personality of al-Farrâ'. In the second chapter, the subject of mudhakkar- mu'annath is dealt with in a detailed and systematic way in order to better understand the work that forms the basis of the study. The third chapter provides a meticulous evaluation of al-Mudhakkar wa'l-mu'annath in terms of language, content and style.