Sigara bağımlısı bireylerde sosyal medya bağımlılığının duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and difficulty in emotin regulation in smokers
  1. Tez No: 968827
  2. Yazar: SILA ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, Sosyal Medya, Duygu Düzenleme, Smoking Addiction, Social Media, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sosyal medya bağımlılığı, sosyal medyaya aşırı ilgi duyma, sosyal medyaya girmek ya da sosyal medyayı kullanmak konusunda kontrolü yapılamayan bir dürtüyle ve sosyal medyaya öteki önemli hayat sahalarını bozacak kadar çok vakit ve emek harcamak olarak tanımlanan davranışsal bir bağımlılıktır. Günümüz toplumunda insanların sosyal medyada geçirdikleri süre sürekli artmaktadır. Yapılan araştırmalar, sosyal medya platformlarında geçirilen zaman sadece günün sayısız saatini boşa harcamakla kalmamakta, aşırı kullanım da insanların karar verme yeteneklerini etkilemeye ve onları riskli davranışlara yönelme olasılıklarını artırmaya başlamaktadır. Bu riskli davranışlar arasında madde bağımlılığı kapsamında sigara bağımlılığının artmasıdır. Bunun yanın da duygu düzenlemenin madde ve davranış bağımlılığının sürdürülmesinde rol oynadığına dair önemli kanıtlar olsa da, sosyal ağ sitelerine bağımlılıktaki rolü belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada sigara bağımlısı bireylerde sosyal medya bağımlılığının duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Türkiye Salgın Dönemi Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi (TURBAHAR COVID-19) kapsamında yürütülmüş olan bu çalışmada Sigara İçen Kişiler Sosyo demografik özelliğine sahip bireylerden 6435 kişiden oluşan örneklem üzerinden araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma için gerekli verilerin toplanması için öncelikle katılımcılara“Bilgilendirilmiş Gönüllü Formu”sunulmuş katılımcılardan gerekli onay alındıktan sonra da katılımcılardan; araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo Demografik Bilgi Formuyla“Fagerson Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT)”,“Duygu Düzenleme Güçlüğü ve Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçekleri”ni doldurmaları istenmiştir. Ölçeklerle elde edilen veriler SPSS programıyla incelenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre; Kadınların duygu durum düzenleme güçlüğü alt boyutlarından amaçlar ve stratejiler ortalama puanı anlamlı olarak erkeklerin ortalama puanından yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca üniversite düzeyinde eğitimli kişilerin sosyal medya bağımlılığı ortalama puanı anlamlı olarak ortaokul ve lise düzeyinde eğitimli kişilerin ortalama puanından yüksek olduğu saptanmış olup, Sosyal medya bağımlılığı ortalama puanı sigara içen kişilerin medeni durumlarına göre anlamlı farklılık göstermiştir. Bunun yanında çalışmayan kişilerin sosyal medya bağımlılığı ortalama puanı anlamlı olarak çalışan ve emekli olan bireylerin ortalama puanından yüksek; çalışan kişilerin sosyal medya bağımlılığı ortalama puanı anlamlı olarak emekli olan kişilerin ortalama puanından yüksek olduğu görülmüştür. Alkol tüketen kişilerin sosyal medya bağımlılığı ortalama puanı anlamlı olarak alkol tüketmeyen kişilerin ortalama puanından yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak; sigara bağımlısı bireylerde sosyal medya bağımlılığının duygu düzenleme güçlüğü arasında manidar bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media addiction is a behavioral addiction defined as an uncontrollable urge to engage in, access or use social media, and spending so much time and effort on social media that it disrupts other important areas of life. In today's society, the time people spend on social media is constantly increasing. Studies have shown that time spent on social media platforms is not only wasting countless hours of the day, but overuse is also starting to affect people's decision-making abilities and increase their likelihood of engaging in risky behaviors. Among these risky behaviors is the increase in cigarette addiction within the scope of substance addiction. In addition, although there is substantial evidence that emotion regulation plays a role in the maintenance of substance and behavioral addiction, its role in addiction to social networking sites remains unclear. In this study, it has been aimed to examine the relationship between social media addiction and difficulty in emotion regulation in cigarette addicts. In this context, in this thesis study, which was carried out within the framework of the Turkey Epidemic Addiction and Mental Health Map Project (TURBAHAR COVID-19), the research was carried out on a sample of 6435 individuals from individuals with socio-demographic characteristics of“Smokers”. In order to collect the necessary data for the research, the“Informed Volunteer Form”was presented to the participants first, and after the necessary approval was obtained from the participants; They were asked to fill in the Socio-Demographical Information Form prepared by the researcher and the“Fagerson Nicotine Addiction Test (FNBT)”,“Emotional Dysregulation and Bergen Social Media Addiction Scales”. The data collected with the scales were analyzed with the SPSS program. According to the results obtained; It was observed that the mean score of goals and strategies, which is the sub-dimensions of women's mood regulation difficulties, was significantly higher than the mean score of men. In addition, it was determined that the average score of social media addiction of people educated at university level was significantly higher than the average score of people educated at secondary and high school level, and the mean score of social media addiction differed significantly according to the marital status of smokers. Also, the average score of social media addiction of unemployed people is significantly higher than the average score of people who are working and retired; The average score of social media addiction of working people was found to be significantly higher than the average score of retired people. It has been observed that the average score of social media addiction of people who consume alcohol is significantly higher than the average score of people who do not consume alcohol. Finally; It has been determined that there is a significant relationship between social media addiction and difficulty in emotion regulation in cigarette addicts.