Büyükşehirlerde sosyal medya bağımlılığının çocukluk çağı travmaları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of social media addiction and childhood trauma in bi̇g cities
  1. Tez No: 968828
  2. Yazar: CANSEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Çocukluk Çağı Travması, Büyükşehir, Social Media Addiction, Childhood Trauma, Big City
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sosyal medyanın yaygın kullanımı göz önüne alındığında, mevcut çalışmada büyükşehirde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılığı düzeyinin çocukluk çağı travmaları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Türkiye'de büyükşehirde yaşayan on beş ve üzeri yaşındakilerden oluşan bir örneklem (N=10.330) ile katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28) uygulanmıştır. İlişkisel bir yaklaşımla yapılan analiz sonucunda, sosyal medya bağımlılığı düzeyinin çocukluk çağı travmaları ile pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Çocukluk dönemi travma yaşantılarıyla başa çıkabilmek amacıyla yoğun bir şekilde sosyal medya kullanan kişiler, sosyal medya alışkanlıklarını daha hızlı geliştirebilmekte ve bu da bağımlılık yapan sosyal medya davranışlarına yol açmaktadır. Bağımlılık yapan sosyal medyanın çocukluk çağı travmasının alt boyutlarından olan Duygusal İstismar, Cinsel İstismar, Fiziksel İstismar ve Duygusal İhmal boyutundan pozitif yönde etkilenmekte olduğu tespit edilmiştir. Sosyal medya bağımlılığının çocukluk çağı travmasının bir diğer alt boyutu olan Fiziksel İhmal boyutundan etkilenmediği bulunmuştur. Sonuçlar, bekar olmak ve üniversite öğrencisi olmak bağımlılık yapan sosyal medya ile pozitif ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Bekar olmayanların ve üniversite öğrencisi olmayanların sosyal medya bağımlılığı geliştirme riskinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte çocukluk çağı travmalarının cinsiyete göre karşılaştırması, kadınların duygusal ve cinsel istismara maruz kalma riskinin, erkeklerin ise fiziksel istismara maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Mevcut çalışma, çocukluk çağı travmalarının sosyal medyanın bağımlılık yapıcı kullanımındaki rollerini anlamamıza önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Sonuçlar, mevcut araştırmalar ve bunların sosyal medyanın rolü üzerindeki etkileri açısından tartışılmaktadır. Son olarak, çalışmanın sınırlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Considering the widespread use of social media, the current study aimed to examine the relationship between the level of social media addiction of individuals living in big cities areas and childhood traumas. In the study, the Sociodemographic Information Form, Bergen Social Media Addiction Scale and Childhood Trauma Scale (CTQ-28) were applied to the participants with a sample (N=10.330) of fifteen and over-year-olds living in metropolitan cities in Turkey. As a result of the analysis made with a relational approach, it was determined that the level of social media addiction was positively and significantly correlated with childhood traumas. People who use social media intensively in order to cope with their childhood trauma experiences can develop their social media habits faster, which leads to addictive social media behaviors. It has been determined that addictive social media is positively affected by Emotional Abuse, Sexual Abuse, Physical Abuse and Emotional Neglect, which are sub-dimensions of childhood trauma. It was found that social media addiction was not affected by the Physical Neglect dimension, which is another sub-dimension of childhood trauma. The results revealed that being single and being a university student were positively associated with addictive social media. It has been determined that those who are not single and who are not university students have a lower risk of developing social media addiction. Also, the comparison of childhood traumas by gender shows that women are at a higher risk of being exposed to emotional and sexual abuse, and men are at a higher risk of being exposed to physical abuse. The present study contributes significantly to our understanding of the roles of childhood traumas in the addictive use of social media. The results are discussed in terms of current research and their impact on the role of social media. Finally, the limitations of the study and suggestions for future studies are presented.