Sosyal medya bağımlılığı ile yeme farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between social media addiction and mindful eating
  1. Tez No: 968840
  2. Yazar: GÜLSUDE KÖSECİOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya kullanımı, sosyal medya bağımlılığı, yeme farkındalığı, Social media usage, social media addiction, mindful eating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Teknolojinin her geçen gün hızla gelişmesi ve buna bağlı olarak sosyal medya platformlarının yaygınlaşması bireylerin internet üzerinde ve sosyal medya platformlarında gerektiğinden fazla zaman geçirmelerine neden olarak“Sosyal Medya Bağımlılığının”oluşmasına zemin hazırlamıştır. Sosyal medya kullanımının zaman içinde bağımlılığa dönüşmesi bireyleri birçok farklı şekilde etkilemekle birlikte, bireylerin yeme tutum ve davranışlarını da etkilemektedir. Araştırmanın amacı, sosyal medya bağımlılığı ve yeme farkındalığı arasındaki ilişki incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 18 – 25 yaş arası üniversite öğrencisi olan 209 (77 erkek, 132 kadın) kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Sosyo Demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS versiyon 21.0 programı kullanılarak, frekans analizi, ortalama ve standart sapma değerlerinin tespitinde tamamlayıcı istatistikler, Komogorov-Smirnow ve Shapiro-Wilk, korelasyon analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, LSD Testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, sosyal medya bağımlılığı ile yeme farkındalığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların SMBÖ ve YFÖ alt ölçek puanları arasındaki korelasyonlar incelendiğinde, yeme disiplini ile tekrarlama arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. SMBÖ puanları ile internette ve sosyal medya platformlarında geçirilen süre arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. YFÖ ölçeğinden alınan toplam puanlar ve alt boyutlarla vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri karşılaştırıldığında yeme disiplini alt boyutu hariç diğer boyutlar arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology and the spread of social media platforms accordingly cause individuals to spend more time on the internet and social media platforms more than necessary, thus paving the way for the formation of“Social Media Addiction”. The transformation of social media use into addiction over time has been affecting individuals in many different ways, but also affected individuals' eating attitudes and behaviors. The aim of the study was to examine the relationship between social media addiction and mindful eating. The sample of the study consisted of 209 (77 males, 132 females) university students between the ages of 18 and 25. As a data collection tool; Socio-Demographic Information Form, Social Media Addiction Scale (SMAS) and Mindful Eating Questionnaire (MEQ) were used. For the analysis of the data, IBM SPSS version 21.0 program was used; frequency analysis, complementary statistics in the determination of mean and standard deviation values, Komogorov-Smirnow and Shapiro-Wilk, correlation analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and LSD test were applied. As a result of the findings, it was determined that there was no significant relationship between social media addiction and mindful eating. When the correlations between the participants' SMAS and MEQ subscale scores were examined, a significant negative correlation was found between eating discipline and repetition. A significant relationship was found between the SMAS scores and the time spent on the internet and social media platforms. When the total scores obtained from the MEQ scale and the subdimensions and BMI values were compared, it was observed that there was no significant relationship between the other dimensions except the eating discipline sub-dimension.