Evlilerde sanal mağdurluğun çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisi
The relationship of cyber victimization in married people with childhood experiences
- Tez No: 968839
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sanal Mağdurluk, Çocukluk Çağı Yaşantıları, Psikiyatrik Öykü, Cyber Victimization, Childhood Traumas, Psychiatric History
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mevcut çalışma evlilerde sanal mağdurluğun çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma toplam 67 tez öğrencisinin bulunduğu (Turbahar Covid-19) projesi dahilinde yürütülerek araştırmanın anketleri www.humanations.org adresinden katılımcılara sunulmuştur. Mevcut çalışmanın evrenini 8837 evli birey oluşturmuş, sanal mağdurluk ölçeğini dolduran örneklem grubunu ise 6453 kişi oluşturmuştur. Mevcut çalışma için veri toplama aracı olarak Sosyo Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Anketi (CTQ) ve Sanal Zorbalık/Mağdurluk Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey HSD ile Pearson Korelasyon analizi tercih edilmiştir. Çalışma neticesinde evli bireylerin sanal mağdurluk düzeylerinin çocukluk çağı ihmal ve istismar yaşantılarından; duygusal istismar, fiziksel istismar, fiziksel ihmal, cinsel istismar ve çocukluk çağı genel travma düzeyi (CTQ) ile düşük düzeyde pozitif bir ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Evli bireylerin sanal mağdurluk düzeylerinin bazı demografik özelliklere göre (cinsiyet, yaş aralığı, eğitim düzeyi, sigara-alkol kullanımı) değişiklik gösterdiği tespit edimiştir. Bununla birlikte psikiyatrik öykünün varlığına göre sanal mağdurluk düzeylerinin farklılaştığı görülmüştür. Psikiyatrik öyküsü bulunan bireylerde sanal mağdurluk düzeyi daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between cyber victimization and childhood traumas in married people.The research was carried out within the scope of the Turbahar Covid-19 project, in which 67 thesis students took part, and the surveys of the research were presented to the participants at www.humanations.org The universe of the current study consisted of 8837 married individuals, and the sample group that filled the virtual victimization scale consisted of 6453 people. Socio-Demographic Information Form, Childhood Questionnaire (CTQ) and Cyberbullying/Victimization Scale were used as data collection tools for the current study. T test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey HSD and Pearson Correlation analysis from multiple comparison tests were preferred in the analysis of the data.As a result of the study, the level of virtual victimization of married individuals is related to childhood neglect and abuse; emotional abuse, physical abuse, physical neglect, sexual abuse and childhood general trauma level (CTQ) have been found to have a low level of positive correlation.It has been determined that the level of virtual victimization of married individuals varies according to some demographic characteristics (gender, age range, education level, cigarette-alcohol use).it was observed that the levels of cyber victimization differed according to the presence of a psychiatric history. The level of cyber victimization was higher in individuals with a psychiatric history.