Göç yaşantısının neden olabileceği travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) düzeylerinin, depresyon anksiyete stres düzeyleri ile travma sonrası büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Trauma caused by the experience of migration levels of after stress disorder (PTSD), trauma with depression anxiety stress levelsexamination of the relationship between post-growth
- Tez No: 968855
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), depresyon, stres, anksiyete, travma sonrası büyüme (TSB), Migration, Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), depression, stress, anxiety, post-traumatic growth (PTD)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Göç, Türkiye başta olmak üzere özellikle son yıllar içerisinde artan bir etkiyle toplumları ve ülkeleri etkileyen önemli bir olgu olmuştur. İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, Türkiye'de geçici barınma merkezinde 59.645, geçici barınma merkezi dışında 3.571.057 Suriyeli vatandaşlar bulunmaktadır. Geçici koruma altındaki Suriyeli vatandaşların sayıca fazla ve incelebilir gruplardan oluşması bu alana dair ruh sağlığı çalışmalarının yapılmasını gerekli kılmaktadır. Suriye iç savaşının neden olduğu insani krize tanık olduğu için göç etmek zorunda kalan kişilerin göç öncesinde, göç döneminde ve sonrasında bedensel ve ruhsal olarak yaşadıkları olayların bu kişiler üzerinde etkisinin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle göçe bağlı olarak gelişebilecek olan travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), depresyon, ansiyete, stres düzeylerini belirlemek kadar travma sonrası büyüme ve sosyo-demografik özelliklerin birlikte değerlendirmeye alınması bütüncül bir değerlendirme açısından önemlidir. Göç tüm insanlar için önemli bir yaşam olayıdır. Literatür incelendiğinde geçici koruma altındaki Suriyeli vatandaşlarda ruh sağlığı sorunlarının yaygınlığı dikkat çekmektedir. Araştırmanın bir diğer önemi ise, geçici koruma altındaki Suriyeli vatandaşlarda yaygın olarak görülen ruhsal bozuklukların (TSSB, depresyon, ansiyete, stres) incelenmesine ek olarak çeşitli sosyo-demografik özelliklerin ve travma sonrası büyüme düzeylerinin değerlendirildiği bir çalışma olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Migration has been an significant phenomenon affecting societies and countries, especially in Turkey, with an increasing effect in recent years. According to the latest data of the Ministry of Interior, General Directorate of Migration Management, there are 59,645 Syrian citizens in temporary accommodation centers in Turkey, and 3,571,057 Syrian citizens outside of temporary accommodation centres. The large number of Syrian citizens under the temporary protection and the fact that they are made up of groups that can be examined necessitates mental health studies regarding to this phase. It is crucial to examine the effects of physical and mental events experienced by people who had to migrate since they witnessed the humanitarian crisis caused by the Syrian civil war, before, during and after the migration, on these people. For this reason, it is remarkable for a holistic evaluation to evaluate post-traumatic growth and socio-demographic characteristics together, as well as to determine post-traumatic stress disorder (PTSD), depression, anxiety, and stress levels that may develop due to migration. Migration is an important/ noteworthy life event for all people. When the literature is examined, the prevalence of mental health problems in Syrian citizens under the temporary protection draws attention. Another importance of the study is that it is a study that evaluates various socio-demographic characteristics and post-traumatic growth levels in addition to examining the mental disorders (PTSD, depression, anxiety, stress) commonly seen in Syrian citizens under the temporary protection.