Bale dansçılarında farklı alt ekstremite pozisyonlarında gerçekleştirilen Y- denge testinin güvenirliliği ve performansla ilişkisi
The reliability of the Y-balance test performed in different lower extremity positions in ballet dancers and its relationship with performance
- Tez No: 968866
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Klasik bale, Classical ballet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Öcalankol, İ. Bale Dansçılarında Farklı Alt Ekstremite Pozisyonlarında Yapılan Y-Denge Testinin Güvenirliği ve Performansla İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Fizyoterapistliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bale dansçılarında denge önemli bir fiziksel uygunluk parametresidir ve dengeyi değerlendiren fonksiyonel testlere ihtiyaç vardır. Çalışmanın birincil amacı bale dansçılarında Y-Denge Testi modifikasyonlarının güvenirliğini incelemektir. Çalışmanın ikincil amacı ise Y-Denge test skorlarının dans performansı ve klinik fiziksel performans (yapı geçerliği) ile ilişkisini incelemektir. Çalışmaya yaşları 18 ile 21 arasında değişen, yaş ortalaması 19,27±1,2 olan 18 (5E, 13K) üniversite düzey bale dansçısı dahil edildi. Katılımcılara test-tekrar test güvenirliğini (ICC) değerlendirmek amacıyla (1) Standart Y-Denge Testi, (2) Turn-out120 Y-Denge Testi, (3) Turn-out140 Y Denge Testi olmak üzere 3 farklı dinamik denge değerlendirilmesi 3-5 gün süre arayla uygulandı. Dans performansı (I) Airplane, (II) Topple, (III) Saute sıçrama testleri ile, klinik fiziksel performans ise (i) Tek bacak üçlü sıçrama ve (ii) dikey sıçrama testleri ile değerlendirildi. Bale dansçılarında standart, Turn-out120 ve Turn-out140 Y-Denge Testlerinde, hesaplanan ICC skorları anterior yönde orta (0,59-0,50-0,51), posterolateral (0,79-0,90-0,88), posteromedial (0,73-0,91-0,90) yönlerde ve kompozit (0,74-0,88-0,89) skorlarda yüksek-mükemmel düzeyde bulundu. Dans performansını değerlendiren Airplane, Topple ve Saute testleri ile Y-Denge testleri arasında ilişki yoktu (p>0,05). Ancak, klinik fiziksel performans testlerinden tek bacak üçlü sıçrama ve dikey sıçrama testleri, Turn-out140 Y-Denge testi anterior skoruyla orta düzeyde ilişkili bulundu (r=0,56; r=0.60, p<0,05). Araştırmanın bulguları Turnout pozisyonlarında yapılan Y-Denge Testlerinin, standart teste kıyasla daha yüksek düzeyde test-tekrar test güvenirliği sunduğunu gösterdi. Özellikle Turn-out140 Y-Denge testi bale dansçılarında daha geçerli bir test olarak öne çıkmaktadır. Dansa özgü postürlerin test protokollerine entegre edilmesi ile dansçılarda daha hassas ve klinik olarak anlamlı denge değerlendirmesinin gerçekleştirilebileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Öcalankol, İ. The Reliability of the Y-Balance Test Performed in Different Lower Extremity Positions in Ballet Dancers and Its Relationship with Performance. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Sports Physiotherapy Master of Science Degree Thesis, Ankara, 2025. Balance is a critical component of physical fitness in ballet dancers, and there is a need for functional tests that accurately assess balance in this population. The primary aim of this study was to investigate the test–retest reliability of Y Balance Test modifications in ballet dancers. The secondary aim was to examine the relationship between Y Balance Test scores and dance performance as well as clinical physical performance assessments (structural validity). The study included 18 university-level ballet dancers (5 males, 13 females) aged between 18 and 21 years, with a mean age of 19.27 ± 1.2 years. Three different dynamic balance assessments were administered with a 3–5 day interval to evaluate test–retest reliability (ICC): (1) Standard Y Balance Test, (2) Turn-out120 Y Balance Test, and (3) Turn-out140 Y Balance Test. Dance performance was assessed using (I) Airplane, (II) Topple, and (III) Sauté jump tests, while clinical physical performance was evaluated with (i) single-leg triple hop and (ii) vertical jump tests. In ballet dancers, the ICC scores for the standard, Turn-out120, and Turn-out140 Y Balance Tests were found to be moderate in the anterior direction (0.59-0.50-0.51), and high in the posterolateral (0.79-0.90-0.88), posteromedial (0.73-0.91-0.90), and composite scores (0.74-0.88-0.89). No significant relationship was found between the Y Balance Tests and the dance performance tests (Airplane, Topple, and Sauté) (p>0.05). However, physical performance tests (single-leg, triple hop and vertical jump) showed a moderate correlation with the Turn-out140 anterior score (r = 0.56; r = 0.60, p<0.05). Findings suggest that the modified Y Balance Tests performed in turnout positions offer higher test–retest reliability compared to the standard test. In particular, the Turn out140 Y Balance Test appears to be a more valid assessment for ballet dancers. Integrating dance-specific postures into test protocols may allow for more sensitive and clinically meaningful balance assessments in this population.