Dijital çağda fen eğitimi: Yeni nesil dijital öğrenme yaklaşımları ve öğretmen uygulamaları
Science education in the digital age: New generation digital learning approaches and teacher practices
  1. Tez No: 968886
  2. Yazar: HALİL ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Etkileşimli İçerik, Fen Eğitimi, Eğitimde Teknoloji, Digital Literacy, Interactive Content, Science Education, Technology Integration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin yeni nesil dijital öğrenme yaklaşıklarına yönelik bilinirlik düzeylerini ve bu yaklaşımları sınıf içi uygulamalarda kullanma biçimlerini ortaya koymaktır. Öğretmenlerin dijital araçları tanıyıp tanımadığı, bu araçları nasıl kullandığı ve karşılaştıkları zorluklar analiz edilerek; öğretim süreçlerindeki dönüşümün öğretmen deneyimleri üzerinden değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, öğretmenlerin hem dijital okuryazarlık düzeyleri hem de pedagojik adaptasyon kapasiteleri incelenmiştir. Yöntem: Araştırmada nitel yöntem kullanılmış ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. İçerik analiz yöntemiyle çözümlenen veriler, öğretmenlerin dijital öğrenme yaklaşımlarına dair deneyimlerini sistematik bir biçimde ortaya koymayı sağlamıştır. Görüşmeler Erzurum ilindeki devlet okullarında görev yapan 40 fen bilimleri öğretmeniyle gerçekleştirilmiş, demografik çeşitliliğe dayalı olarak çalışma grubunun farklı yaş, deneyim ve eğitim düzeylerini kapsamasına özen gösterilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin büyük çoğunluğu, fen derslerinde dijital içerikleri düzenli biçimde kullandıklarını, özellikle simülasyon, animasyon ve video destekli sunumların öğrencilerin dikkatini artırmada ve öğrenmeyi kalıcı kılmada etkili olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin derse olan ilgisi yükselmiş, katılım oranları artmış ve özgüven gelişiminde belirgin ilerlemeler gözlemlenmiştir. Bireysel sorumluluk alma, grup içi etkileşim, oyunlaştırma temelli öğrenme gibi uygulamaların başarı üzerinde olumlu etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Ancak bazı öğretmenlerin dijital içerik hazırlamada zorlandığı, teknik donanım yetersizlikleri yaşadığı ve destek materyal eksikliğinden dolayı bazı uygulamaları sürdüremediği de ifade edilmiştir. Sonuç: Bu doğrultuda, hizmet içi eğitimlerin artırılması, dijital içerik üretiminde rehberlik sağlanması ve okullarda donanım altyapısının güçlendirilmesi önerilmektedir. Eğitim politikalarında dijitalleşme hedeflerine ulaşmak adına öğretmen desteğinin artırılması elzem görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Porpose: The aim of this study is to determine the awareness levels of science teachers regarding next-generation digital learning approaches and to examine how these approaches are implemented in classroom practices. The research focuses on identifying whether teachers recognize and utilize digital tools in science education and what challenges they encounter during implementation. It also aims to evaluate the transformation in instructional processes based on teacher experiences, emphasizing both digital literacy levels and pedagogical adaptation capacities. Method: A qualitative research method was employed, and semi-structured interviews were used as the data collection tool. Data obtained from interviews with 40 science teachers working in public middle schools in Erzurum province were analyzed through descriptive analysis. The study group was selected to represent diverse demographics in terms of age, teaching experience, and educational background. Findings: Findings revealed that the majority of teachers regularly integrate digital content into science lessons. They reported that simulations, animations, and video-supported presentations are effective in enhancing students' attention and ensuring more permanent learning. In addition, students demonstrated increased participation, greater interest, and noticeable improvements in self-confidence. Practices involving gamification, cooperative learning, and responsibility-sharing within groups were also found to positively impact academic performance. However, some teachers reported difficulties in preparing digital content, problems due to insufficient technical infrastructure, and a lack of support materials that hindered sustainable implementation. Conclusions: In this context, the study recommends enhancing in-service training, providing guidance on digital content development, and strengthening technological infrastructure in schools. Supporting teachers more effectively is seen as critical for achieving national educational digitalization goals.