Kodlama eğitiminin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin 21. yüzyıl becerileri ve STEM tutumlarına etkisi
The impact of coding education on 4th grade primary school students' 21st-century skills and STEM attitudes
  1. Tez No: 968885
  2. Yazar: FATMA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokullar, Primary schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kodlama eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerine ve STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırma, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma gurubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Sivas ilinde bir ilkokulun 4.sınıfında öğrenim gören 52 öğrenci oluşturmaktadır. 26 öğrenci deney grubunda, 26 öğrenci kontrol grubunda bulunmaktadır. Deney grubuna 8 hafta boyunca kodlama eğitimi verilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 21. Yüzyıl Öğrenme ve Yenilenme Becerileri Ölçeği, STEM Tutum Ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler, 21. Yüzyıl Öğrenme ve Yenilenme Becerileri Ölçeği ile STEM Tutum Ölçeği aracılığıyla ön test ve son test olarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler SPSS 21 programı kullanılarak betimsel istatistikler ve ANCOVA testi ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, gruplar arasındaki farkı ön test puanları kontrol edilerek değerlendirmek amacıyla Tek Yönlü Kovaryans Analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Nitel veriler ise öğrenci görüşmeleri yoluyla elde edilmiş, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Kodlama süreci iki araştırmacı tarafından bağımsız olarak yürütülmüş ve temalar Miles ve Huberman (1994) güvenirlik formülü esas alınarak karşılaştırmalı olarak oluşturulmuştur. Araştırmanın nicel bulgularına göre, 21. yüzyıl becerilerinden yaratıcılık ve yenilenme ile iletişim ve iş birliği boyutlarında deney ve kontrol grubu arasında anlamlı ve olumlu yönde fark bulunmuştur. Buna karşın, STEM tutumları ölçeğinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Ancak araştırmanın nitel bulguları incelendiğinde, öğrencilerin ifadeleri hem 21. yüzyıl becerilerinde hem de STEM tutumlarında olumlu yönde gelişim gösterdiklerine işaret etmektedir. Bu durum, kodlama eğitiminin öğrenci deneyimlerinde daha derin ve çok boyutlu etkiler yarattığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of coding education on 4th-grade primary school students' 21st-century skills and STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) attitudes. Employing a mixed-methods design, which integrates both quantitative and qualitative approaches, the research was carried out with 52 students from a primary school in Sivas during the 2023–2024 academic year. Twenty-six students were placed in the experimental group and twenty-six in the control group, with the experimental group receiving an eight-week coding instruction program. The data were collected using the 21st Century Learning and Innovation Skills Scale, the STEM Attitude Scale, and a semi-structured interview form. Quantitative data were gathered through pre-tests and post-tests and analyzed using descriptive statistics and ANCOVA with SPSS 21. To assess differences between the groups while controlling for pre-test scores, one-way covariance analysis (ANCOVA) was employed. Qualitative data were derived from student interviews and analyzed through content analysis. The coding process was conducted independently by two researchers, and the themes were established comparatively, based on the reliability formula proposed by Miles and Huberman (1994). Findings from the quantitative analyses revealed significant and positive differences between the experimental and control groups in the sub-dimensions of creativity and innovation, as well as communication and collaboration, which constitute key components of 21st-century skills. In contrast, no significant differences were identified between the groups regarding STEM attitudes. However, qualitative findings suggested that students perceived positive developments not only in their 21st-century skills but also in their STEM attitudes. These results highlight that coding education fosters deeper and multidimensional influences on students' experiences.