Amasya Kırklar Dağı'nda bulunan bazı endemik bitkilerin fenolojileri üzerine bir araştırma
An Investigation on the phenology of some endemic plants occuring in Amasya Kırklar mountain
- Tez No: 96889
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERGAN KARAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fenoloji, Endemik, Amasya, Türkiye, Phenological, Endemic, Amasya, Türkiye
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMASYA KIRKLAR DAGI'NDA BULUNAN BAZI ENDEMIK BİTKİLERİN FENOLO JİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada İç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgeleri arasında geçiş durumunda bulunan Kırklar Dağı (Amasya) Pinus nigra Arn. subsp pallasiana Holmboe ormanında bulunan Hyacinthella micrantha (Boiss.) Chouard, Bellevalia gracilis Feinbrun (Liliaceae), iris galatica Siehe (Iridaceae), Scutellaria salviifolia Bentham (Labiatae), Asyneuma limonifolium (L.) Janchen subsp. pestalozzae (Boiss.) Dambold (Campanulaceae), Digitalis lamarckii Ivan (Scrophulariaceae) endemik türlerin fenolojik özellikleri Aralık 1997- Ağustos 1999 yılları arasında araştırılmıştır. Yapılan fenolojik gözlemler sonucunda Türkiye Florası 'nda aynı türler için verilen çiçeklenme tarihlerinde bazı sapmalar göstermektedir. Diğer taraftan türlerin fenolojik gelişmelerinde iklim, yükseklik, bakı, ormanın açıklık ve kapalılık durumlarının, toprak faktörlerine oranla daha önemli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
II AN INVESTIGATION ON THE PHENOLOGY OF SOME ENDEMIC PLANTS OCCURING IN AMASYA KIRKLAR MOUNTAIN ABSTRACT In this study, the phenological properties of the endemic species Hyacinthella micrantha (Boiis.) Chouard, Bellevalia gracilis Feinbrun (Liliaceae), Iris galatica Siehe (Iridaceae), Scutellaria salviifolia Bentham (Labiatae), Asyneuma limonifolium (L.) Janchen subsp. pestalozzae (Boiss.) Dambold (Campanulaceae), Digitalis lamarckii İvan (Scrophulariaceae) are investigated between December 1997 and August 1999. The study area is the Pinus nigra Arn. subsp pallasiana Holmboe forest on Kırklar Mountain situated between our phenological measurements and those given in Flora of Turkey. Additionally the phenological developments of the species climatic, height, exposure and open and closed regions of the forest have been found out more important edaphic factors.