Amasya il merkezi sınırları içinde kalan Yeşilırmak nehri algleri üzerinde bir araştırma
An Investigation on algae of Yeşilırmak river inside city center of Amasya
- Tez No: 96888
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yeşilırmak, flora, epipelik alg, fitoplankton, mevsimsel değişim, Yeşilırmak, phytoplankton, epipelic algae, flora, seasonal variations
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV AMASYA İL MERKEZİ SINIRLARI İÇİNDE KALAN YEŞİURMAK NEHRİ ALGLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Yeşilırmak Nehri'nin Amasya il merkezi sınırları içinde kalan bölümünün alg florası ve mevsimsel değişimi Haziran 1999-Mayıs 2000 tarihleri arasında incelenmiştir. Alg florasında Bacillarophyta, Chlorophyta, Cyanophyta ve Euglenophyta divizyolarına ait 81 takson bulunmuştur. Tespit edilen bu taksonların 51 tanesi Bacillariophyta, 11 tanesi Cyanophyta, 10 tanesi Chlorophyta, 9 tanesi de Euglenophyta divizyosuna aittir. Fitoplankton ve epipelik alg kommünitelerinde Bacillariophyta toplam tür sayısının % 62'sini oluşturarak dominant, Cyanophyta üyeleri ise subdominant olmuştur. Bacillariophyta divizyosunun pennat diyatomelerinden özellikle Nitzschia patea, Navicula cincta, N. cryptocephala, Amphora ovalis ve Synedra ulna her iki kommünitede en bol bulunan türler iken, sentrik diyatome türleri az sayıda bulunmuştur. Cyanophyta'dan Cylindrospermum stagnate ve Oscillatoha spp., Chlorophyta'dan Cosmahum spp., Euglenophyta'dan Euglena intermedia, E. stalles her iki kommünitede de yaygın bulunan organizmalar olmuştur. Fitoplankton ve epipelik algler tüm istasyonlarda birbirine benzer mevsimsel değişimler göstermiştir. Fitoplanktonda Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında, sedimanlar üzerinde bulunan alglerde ise Temmuz, Eylül ve Ekim aylarında toplam organizma sayısında artışlar olmuştur. Epipelik Alg kommünitelerine Kümeleme analizi uygulanmıştır. Kümeleme analizi ile aylar ve türler benzerlik seviyelerine göre gruplandırılmıştır. Analiz sonuçlan sayım metodu ile elde ettiğimiz sonuçları desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON ALGAE OF YEŞILIRMAK RIVER INSIDE CITY CENTER OF AMASYA ABSTRACT In this study, algae flora and its seasonal variation of Yeşilırmak River in city center of Amasya were studied from June 1999 to May 2000. 81 taxa were identified belonging to the divisio of Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta and Euglenophyta. The taxa that identified 51 Bacillariophyta, 1 1 Cyanophyta, 10 Chlorophyta and 9 Euglenophyta belonged to these division. Bacillariophyta was dominant forming 62 % of total species numbers, Cyanophyta members were subdominant. While pennat diatoms especially Nitzschia palea, Navicula cincta, N. cryptocephala, Amphora ovalis and Synedra ulna were the most abundant species from division of Bacillariophyta, the species of centric diatoms were found in less numbers. Cylindrosprmum stagnate and Oscillatoria spp. from Cyanophyta division, Euglena intermedia and E. stalles from Euglenophyta division have become common in both community. Phytoplankton and epipelic algae have showed similiar seasonal variations in all sampling statitons. Total organism numbers increased in July, September and November in phytoplankton.The algae on sediments increased in July, September and October. Cluster analysis was applied to epipelic algae community. Species and moons were classified according to their similarity levels. The results of analysis have supported with the results of our counting method.