Türkiye ve Sırbistan'ın AB enerji güvenliğindeki rollerinin karşılaştırılması
Comparing the roles of Türkiye and Serbia in EU energy security
- Tez No: 968901
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKHAN GAFAROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Enerji, International Relations, Energy
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, European Union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi-Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, AB'nin enerji güvenliği stratejileri çerçevesinde enerji politikaları açıklanmış ve seçilmiş ülkelerin bu kapsamdaki rolleri incelenmiştir. AB'nin enerji politikaları; enerji arz güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve enerjiye erişim gibi temel hedeflere dayansa da, bu politikaların aday ülkeler olan Türkiye ve Sırbistan'daki uygulanabilirliği tartışma konusu olmaktadır. Türkiye ve Sırbistan'ın enerji jeopolitiği, enerji sektörü çerçevesinde AB ile uyum süreçleri ve AB enerji güvenliğinde üstlendikleri roller analiz edilmektedir. Çalışmada ilk bölümde enerji güvenliği kavramı; 4A kriterleri (kullanılabilirlik, erişilebilirlik, uygun fiyatlılık ve kabul edilebilirlik) ile birlikte enerji üçlemi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca enerji güvenliğinin arz, talep ve geçiş boyutları da ele alınarak enerji sisteminin çok boyutlu ve bütünsel doğası vurgulanmıştır. İkinci bölümde, AB enerji politikalarının tarihsel gelişimi ve bu politikaların 4A kriterleri ile enerji üçlemi kapsamındaki gelişimi değerlendirilmiştir. Son bölümde gerçekleştirilen Türkiye ve Sırbistan örnekleri üzerinden yürütülen analizde ise, AB'nin enerji güvenliği stratejilerinin, söz konusu aday ülkelerin mevcut enerji altyapıları ile reel sektör yapısı ve kalkınma hedefleriyle zaman zaman çelişebileceği sonucu ortaya koyulmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Avrupa Birliği'nin enerji politikalarını enerji güvenliği perspektifinden analiz etmek ve seçilmiş aday ülkelerin AB enerji güvenliği içerisindeki konumlarını değerlendirmektir. Bu çerçevede, söz konusu ülkelere yönelik geliştirilen politika araçlarının, aday ülkeler üzerinde ne tür etkiler yarattığı da incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explains the energy policies within the framework of the EU's energy security strategies and examines the roles of selected countries in this context. Although the EU's energy policies are based on fundamental objectives such as energy supply security, environmental sustainability, and access to energy, the applicability of these policies in candidate countries such as Türkiye and Serbia is a matter of debate. The energy geopolitics of Türkiye and Serbia, their harmonization processes with the EU within the framework of the energy sector, and their roles in EU energy security are analyzed. In the first section of the study, the concept of energy security is evaluated within the framework of the energy trilemma, along with the 4A criteria (availability, accessibility, affordability, and acceptability). In addition, the supply, demand, and transition dimensions of energy security are addressed, emphasizing the multidimensional and holistic nature of the energy system. In the second section, the historical development of EU energy policies and their evolution within the scope of the 4A criteria and the energy trilemma are evaluated. In the final section, the analysis conducted using the examples of Türkiye and Serbia reveals that the EU's energy security strategies may sometimes conflict with the existing energy infrastructure, real sector structure, and development goals of the candidate countries in question. The main objective of this study is to analyze the European Union's energy policies from an energy security perspective and to assess the position of selected candidate countries within EU energy security. In this context, the study also examines the effects of policy instruments developed for these countries on the candidate countries.