Genç kadınlarda ebeveyn tutumu ve bağlanma stilleri ile beden algı bozukluğu arasındaki ilişki
The relationship between parental attitudes, attachment styles, and body image disturbance in young women
- Tez No: 968902
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİHAN TANRIKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumu, Güvenli bağlanma, Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Vücut dismorfik bozuklukları, Parents attitude, Attachment security, Attachment anxiety and avoidance, Body dysmorphic disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, genç kadınlarda ebeveyn tutumları ile bağlanma stillerinin bedenalgı bozukluğu (BAB) üzerindeki etkilerini incelemek ve sosyodemografik verilere görefarklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Ayrıca, nitel görüşmeler doğrultusundabeden dismorfik bozukluğu (BDB) semptomları tematik olarak ele alınmış ve bulgularderinleştirilmiştir. Karma yöntem (kesitsel) kullanılmıştır. 18-35 yaş arası 200 kadınkarma; ve bunlardan 20'si amaçsal örnekleme ile seçilmiştir. Veriler, Üç BoyutluBağlanma Stilleri, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum ve BDB'ye uyarlanmış YaleBrown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği; Sosyodemografik Bilgi Formu ve BedenGörünüşü Rahatsızlığı Testiyle çevrimiçi toplanmıştır. Nicel veriler için Pearson-r, t-testi, ANOVA, regresyon, Tukey post-hoc; nitel veriler içinde Tematik Analizkullanılmıştır. Sonuç, BAB düzeyi, güvenli bağlanma stili ve kaygılı bağlanma stilideğişkenleriyle sosyal medya kullanım süresi, alkol ve sigara kullanımı arasında (p <.05); güvenli ve kaçıngan bağlanma stilleri BAB ile negatif yönde; kaygılı bağlanmastili ile pozitif yönde (p < 0,01); anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Etik ve Ahlaki Konularda(Anne/Baba) ve Duygusal/Kişisel Yaşam Alanında (Anne) Helikopterlik değişkenleriBAB düzeyini anlamlı ve negatif yönlü; Yaşam Becerileri Konusunda (Anne) veAkademik Konularda (Baba) Helikopterlik ise anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır.Nitel analizle“Bedenle İlgili Bilişsel Yoğunluk”,“Davranışsal Müdahale ve Kaçınma”ile“Duygusal Tepkiler ve Dürtüsellik”temaları belirlenmiştir ve bulgular BDB'ninfiziksel görünüşe yönelik hoşnutsuzluk, yoğun zihinsel meşguliyet, duygusal yük veişlevselliği etkileyen davranış kalıplarıyla karakterize edilen çok boyutlu bir psikolojiksorun olduğu belirlenmiştir. Öneri olarak, ebeveynlere yönelik psiko-eğitim programlarıgeliştirilebilir. Ayrıca, BDB puanlarının uç değerlerine (en düşük, en yüksek) göreyapılabilir. Böylece, BAB'ın niteliksel yönlerini uç örnekler üzerinden dahaderinlemesine analiz etmeye katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of parental attitudes and attachment styleson body image disturbance (BID) among young women and to determine whether theseeffects differ based on sociodemographic variables. Additionally, based on qualitativeinterviews, symptoms of body dysmorphic disorder (BDD) were thematically analyzed,and findings were deepened accordingly. The sample consisted of 200 women agedbetween 18 and 35, selected via mixed sampling methods, with 20 participants chosenthrough purposive sampling. Data were collected online using standardized scales: theThree-Dimensional Attachment Styles Scale, Perceived Helicopter Parenting Scale,Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (modified for BDD), Body ImageDisturbance Questionnaire, and a Sociodemographic Form. Quantitative data wereanalyzed using Pearson's r, t-tests, ANOVA, regression, and Tukey post-hoc tests.Thematic Analysis was applied to qualitative data. Findings showed significantrelationships (p < .05) between BID and variables such as attachment style, social mediause, alcohol, and cigarette consumption. Secure and avoidant attachment stylesnegatively correlated with BID, while anxious attachment was positively related (p <.01). Helicopter parenting in Ethics/Morality (Mother/Father) and Emotional/PersonalLife (Mother) negatively predicted BID, while over-involvement in Life Skills (Mother)and Academic Matters (Father) had positive effects. Thematic analysis revealed threemain themes:“Cognitive Preoccupation with the Body,”“Behavioral Avoidance andInterference,”and“Emotional Responses and Impulsivity.”These results emphasizethat BID is a multidimensional issue, marked by appearance dissatisfaction, emotionaldistress, and functional impairments. It is recommended that psychoeducationalinterventions be developed for parents.