Pandemi döneminde kompulsif satın alma
Compulsive buying disorder during the pandemic
  1. Tez No: 968960
  2. Yazar: RECEP TAHİR YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kompulsif satın alma, COVID-19, Pandemi, Zorlantılı alma, Compulsive buying, COVID-19, Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
2019'un aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde daha önce görülmeyen yeni tip bir korona virüsü ortaya çıktı. Daha sonra COVID-19 olarak isimlendirilen bu virüs o zamandan beri yurt içinde ve yurt dışında yayılarak bütün dünyayı etkisi altına aldı. Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 salgınını pandemik salgın olarak ilan etti. Covid-19 pandemik salgınının insanlar üzerinde son derece önemli psikolojik, sosyal ve ekonomik etkileri görülmektedir. Pandemi döneminde virüsün yayılımını önlemek amacıyla alınan önlemlerin sonucu olarak insanlarda artan bir endişe seviyesi ve tüketicilerde alışılagelmişin dışında tüketim davranışlarının sergilenmesi gözlenmiştir. Pandemi gibi olağan dışı koşullar tüketicilerin davranışını etkilediği düşünülmektedir. Bu araştırmada pandemi dönemi ile bireylerin kompulsif satın alma davranışı arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Sosyodemografik veri formu ve zorlantılı satın alma ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılarak çıkan bulgular örneklem dahilinde yorumlanmıştır. Yapılan çalışmada kompulsif satın alma davranışı kadınlarda erkeklere nazaran daha çok saptanmıştır. Kompulsif satın alma bozukluğuna bekar bireylerde daha sık rastlanmıştır. Çok iyi gelirli bireylerde kompulsif satın alma daha yaygın gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In December 2019, a new type of corona virus, which has not been seen before, appeared in the city of Wuhan, China. This virus, which was later named COVID-19, has since spread throughout the country and abroad, affecting the whole world. The World Health Organization declared the COVID-19 outbreak as a pandemic. The Covid-19 pandemic epidemic has extremely important psychological, social and economic effects on people. As a result of the measures taken to prevent the spread of the virus during the pandemic period, an increased level of anxiety in people and unusual consumption behaviors in consumers were observed. Unusual conditions such as the pandemic are thought to affect the behavior of consumers. In this study, it is examined whether there is a relationship between the pandemic period and the compulsive buying behavior of individuals. Sociodemographic data form and compulsive buying scale were applied. Statistical analysis of the obtained data was made, and the findings are interpreted. In the study, compulsive buying behavior is observed more frequently in women. Compulsive buying disorder is more common in single individuals. Compulsive buying is more common in very well-earned individuals.