FoMO etkisinin COVİD-19 pandemi döneminde online satın alma davranışlarına etkisi: Kayseri'de üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
The effect of the FoMO effect on online purchasing behavior during the COVID-19 pandemic period: A research on university students in Kayseri
  1. Tez No: 860211
  2. Yazar: ŞENGÜL KİNİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, İşletme, Economics, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: FoMO (Fear of Missing Out), Kompulsif Satın Alma, E- Ticaret, FoMO (Fear of Missing Out), Compulsive Buying, E-Commerce
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Psikolojik bir kavram olan Fear of missing out (FoMO) yani fırsatları kaçırma korkusu özellikle Covid-19 pandemisinde fiziksel mağaza ziyaretlerinin kısıtlandığı dönemde online (çevrim içi) alışverişin önemini artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, insanlarda meydana gelen ve psikolojik bir etki olan FoMO'nun pandemi döneminde üniversite öğrencilerinin online satın alma davranışlarını hangi yönde etkilediğini belirlemektir. Bu çalışmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemi içindeki betimsel araştırma deseni kullanılmıştır. Bu desen kullanılırken veri toplama aracı olarak“Kompulsif Çevrim İçi Satın Alma Ölçeği”ve“FoMO Ölçeği”ile hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Anket çalışmasına Kayseri'deki üniversitelerde okuyan 426 öğrenci katılmıştır. Toplanan verilere SPSS paket programı kullanılarak analizler uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin pandemi döneminde fırsatları kaçırma korkusu ile hareket ettiklerinde, daha dürtüsel ve hızlı satın alma kararları aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fear of missing out (FoMO), which is a psychological concept, that is, the fear of missing opportunities, has increased the importance of online shopping, especially during the period when physical store visits were restricted during the Covid- 19 pandemic. This study aims to determine which way FOMO, which is a psychological effect that occurs in humans, affects the online purchasing behavior of university students during the pandemic. In this study, descriptive research design within the quantitative research method was used as the method. While using this pattern, a questionnaire prepared with the“Compulsive Purchasing Scale”and the“FoMO Scale”was used as a data collection tool. 426 students studying at universities in Kayseri participated in the survey study. Analyses were applied to the collected data using the SPSS package program. As a result of the research, it has been concluded that when university students act with the fear of missing opportunities during the pandemic period, they make more impulsive and faster purchasing decisions.