Evli çiftlerde evlilik uyumuna göre depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi
Assesment of depression levels according to marital harmony in married couples
  1. Tez No: 968959
  2. Yazar: MÜJDE TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Depresyon, Beck Depresyon Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği, Marriage, Marital Adjustment, Depression, Beck Depression Scale, Couple Harmony Scale, Bech depression scala
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
EVLİ ÇİFTLERDE EVLİLİK UYUMUNA GÖRE DEPRESYON DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırmanın amacı, evli çiftlerde evlilik uyumu ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Evlilik kurumu içerisinde çiftlerde görülen depresyon aile içerisindeki ilişkilerini azaltabilmekte ve bu açıdan evlilik kurumunu etkileyebilmektedir. Bu etki eşler arasındaki evlilik uyumunun azalması şeklinde görülebilir. Bu çalışmada evli çiftlerde evlilik uyumunun, bireyin depresyon düzeyine etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda 644 kişinin katılımı ile bir anket yapılmıştır. Araştırmada Beck Depresyon Ölçeği ve Çift Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Anketteki ölçeklerin güvenilirliği 0,892 ve 0,920 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların Beck Depresyon Ölçeği puanları 14,94 ± 9,78 olarak tespit edilmiştir. Beck Depresyon Ölçeği puanları ortalamasına göre katılımcılar ortalama hafif düzey depresyon belirtisi taşımaktadır. Katılımcıların depresyon düzeylerinin eğitim durumuna, gelir düzeyine, çalışma durumuna, evlendikten sonra arkadaş ve aile bireyleriyle görüşme sıklığındaki değişim durumuna, kronik rahatsızlığının bulunup bulunmamasına, evliliklerinin özgürlüklerini kısıtlayıp kısıtlamadığı düşüncesine ve arkadaşlarıyla görüşme sıklığına göre farklılaştığı görülmüştür. Katılımcıların Çift Uyum Ölçeği puanları ise 49,22 ± 11,39 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların yüzde 44'ünde uyum düzeyi ortalamanın altında tespit edilmiştir. Çift uyum düzeyinin evlilik süresine, çocuk sayısına, evlendikten sonra arkadaş ve aile bireyleriyle görüşme sıklığındaki değişim durumuna, kronik rahatsızlığının bulunup bulunmamasına, evliliklerinin özgürlüklerini kısıtlayıp kısıtlamadığı düşüncesine ve arkadaşlarıyla görüşme sıklığına göre farklılaştığı görülmüştür. Araştırma sonucuna göre, depresyon düzeyleri ile çift uyumları arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuç, depresyon düzeyi arttıkça, çift uyum puanlarının düşüş gösterdiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is investigating the relationship between marital harmony and depression levels in married couples. The depression experienced by couples in their marriage could worsen the family relationships and affect their marriage. This effect can be seen as a decrease in marital harmony between partners. In this study, the effect of marital harmony on the depression level of married couples is investigated.In this context, a survey was conducted with the participation of 644 people. Beck Depression Scale and Couple Harmony Scale were used in the study. The reliability of the scales in the questionnaire was determined as 0.892 and 0.920. The participants' Beck Depression Scale scores were determined as 14.94 ± 9.78. According to the average of Beck Depression Scale scores, participants have mild depression symptoms on average. It was observed that the depression levels of the participants differed according to their education level, income level, employment status, the change in the frequency of meeting with friends and family members after marriage, whether they had a chronic illness, whether their marriage limited their freedom, and the frequency of meeting with their friends. The Couple Harmony Scale scores of the participants were determined as 49.22 ± 11.39. The level of adjustment was found below the average in 44 percent of the participants. It has been observed that the level of couple adjustment differs according to the duration of marriage, the number of children, the change in the frequency of meeting with friends and family members after marriage, whether there is a chronic illness, whether their marriage restricts their freedom, and the frequency of meeting with their friends. According to the results of the research, a moderate negative correlation was found between depression levels and marital harmony. This result indicates that as the depression level increases, marital harmony scores decrease.