293 numaralı klasördeki kayseri yöresi tüm ve müstakil evrak transkripsiyonu ve değerlendirmesi Rumi 1273 (m.1857-1858) Rumi 1321 (M.1905-1906)
Transcription and evaluation of complete and individual documents from Kayseri region in folder number 293 Rumi̇ 1273 (M.1857-1858) Rumi 1321 (M.1905-1906)
  1. Tez No: 969069
  2. Yazar: FEYTULLAH DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Evrak, Kayseri Yöresi, Müstakil Evrak, Document, Kayseri Region, Independent Document
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemine ait olan ve Kayseri yöresini ilgilendiren 293 numaralı klasördeki tüm ve müstakil belgelerin transkripsiyonu ve belgeler üzerinden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. 1857-1906 yıllarını kapsayan bu evrak, Osmanlı bürokrasisinin işleyişi, Kayseri bölgesindeki sosyal, ekonomik ve idari yapılar hakkında ilgili dönemle alakalı olarak kayda değer bir inceleme alanı sunmaktadır. Bu çerçevede, Rumi 1273 (M. 1857-1858) ile Rumi 1321 (M. 1905-1906) yılları arasında kayıt altına alınmış olan belgeler, ilgili dönemde yaşanansosyo-ekonomik ilişkileri, dönemin toplumsal dinamiklerini, vergilendirme biçimini, arazi yapısını ve yerel yönetimlerin işleyiş biçimine dair zengin bir veri kaynağı olarak incelenmiştir. Araştırmada, arşiv belgelerinin orjinalleri transkribe edilerek, içerdikleri bilgilerin tarihsel bağlamda analizi yapılmıştır. Analiz sırasında belgelerde yer alan bilgilerin orjinallerine bağlı kalınmıştır. Bu belgeler aracılığıyla, Kayseri yöresinde yaşayan halkın yaşam koşulları, tarım ve ticaret faaliyetleri, mülkiyet yapısının ne şekilde olduğu, yönetim ile halk arasındaki ilişkiler ve Osmanlı Devleti'nin yerel idareye dair uygulamaları detaylandırılılarak analiz edilmiştir. Çalışma, bölgenin Osmanlı döneminde belgelerin nasıl tutulduğuna dair tarihi yapısının nasıl olduğunun araştırılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Araştırma nitel bir araştırma olup, döküman inceleme yoluyla inelenmiştir. Araştırmaya konu olan materyallerin incelemesinin yapılmasındaarşiv materyallerinin analizinde hem içerik hem de biçim açısından titiz bir metodoloji izlenmiştir. İncelenen materyaller hem biçim olarak analiz edilmiş ve içerik açısından da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to transcribe and evaluate all and individual documents in folder number 293, which belongs to the late period of the Ottoman Empire about Kayseri region. This document, covering the years 1857-1906, offers a significant area of investigation regarding the functioning of the Ottoman bureaucracy and the social, economic and administrative structures in the Kayseri regarding the relevant period. In this context, the documents recorded between Rumi 1273 (A.D. 1857-1858) and Rumi 1321 (A.D. 1905-1906) were examined as a source of data regarding the socio-economic relations in the period, the social dynamics of the period, the form of taxation, land structure and the functioning of local governments. The originals of the archive documents were transcribed and the information contained was analyzed in historical context. During the analysis, the original information in the documents was adhered to. The living conditions of the people living in the Kayseri region, their agricultural and commercial activities, the ownership structure, the relations between the administration andthepeople, and the local administration practices of the Ottoman Empire were analyzed in detail. The study aims to contribute to the investigation of the historical structure of the region regarding how documents were kept during the Ottoman period. The research is a qualitative research and examined through document review. In examining the materials subject to the research, a meticulousmethodology was followed in terms of both content and form. The examined materials were analyzed both in form and in terms of content.