Genç yetişkinlerde beden algısı ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationships of body image and coping styles of stress in young adults
- Tez No: 969070
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden imajı, Genç yetişkinler, Stres, Stresle başetme, Body image, Young adult, Stress, Coping with stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerde beden algısının stresle başa çıkma tarzları ile arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 18-26 yaş arasındaki üniversite öğrencisi ya da mezunu olan 176 kadın, 132 erkek olmak üzere toplamda 308 kişi katılım sağlamıştır. Çalışmaya katılan kişilerin her biri çalışma hakkında bilgilendirilmiştir. Çalışma koşullarını kabul etmeleri ile çalışmaya katılım göstermişlerdir. Yapılan araştırmanın değerlendirilmesi araştırmacının hazırladığı Sosyodemografik Bilgi Formu, Secord ve Jourard (1953) tarafından geliştirilen Vücut Algısı Ölçeği, Lazarus ve Folkman (1980) tarafından geliştirilen Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği aracılığıyla yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik bilgilerine dair tanımlayıcı veriler frekans tablolarıyla sunulmuştur. Ölçek ve alt boyutlar arasındaki ilişkiyi belirlemek için spearman korelasyon analizi yapılmıştır. Ölçek ve alt boyutları ile katılımcıların sosyodemografik verileri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı nonparametrik testler ile belirlenmiştir. Bununla birlikte Ayrıca Kruskal-Wallis H testinde anlamlı farklılık saptanan durumlarda farkın yönünü saptamak için Post Hoc testinden yararlanılmıştır. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, Vücut Algısı Ölçeği toplam puanı ile SBTÖ alt boyutlarından“İyimser Yaklaşım”arasında pozitif yönlü istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır. SBTÖ alt boyutlarından“Çaresiz Kendini Suçlayıcı Yaklaşım”ile ilişkiye bakıldığında ise ikisi arasında negatif yönlü istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between body image and stress coping styles in young adults. A total of 308 people, 176 women and 132 men, who were university students or graduates between the ages of 18-26, participated in the study. Each of the people participating in the study was informed about the study. They participated in the study by accepting the working conditions. Evaluation of the research was made through the Sociodemographic Information Form prepared by the researcher, the Body Image Scale (BIS) developed by Secord and Jourard (1953), and the Ways of Coping Inventory Scale developed by Lazarus and Folkman (1980). SPSS 25.0 package program was used for the analysis of the obtained data. Descriptive data on the sociodemographic information of the participants are presented with frequency tables. Spearman correlation analysis was performed to determine the relationship between the scale and sub-dimensions. Nonparametric tests were used to determine whether there was a significant difference between the scale and its sub dimensions and the sociodemographic data of the participants. In addition, in cases where a significant difference was detected in the Kruskal-Wallis H test, the Post Hoc test was used to determine the direction of the difference. The level of significance was determined as p<0.05 in all analyzes. Considering the results obtained, a statistically significant positive correlation was found between the Total Body Image Scale score and the“Optimistic Approach”, one of the WCIS sub-dimensions. When the relationship with the“Helpless Self-Accusing Approach”, which is one of the sub-dimensions of WCIS, is examined, a statistically significant negative relationship was found between the two.