COVİD-19 pandemi döneminde sosyal medyada ticari içerik üretimitrendyol ve hepsiburada örneği
Commercial content production in social media during the COVİD-19 pandemic period example of trendyol and all here
  1. Tez No: 969120
  2. Yazar: DİLRUBA İÇLİARDIÇ ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Journalism, Communication Sciences, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik medya, Etkileşimli medya, Kitle iletişim araçları, Kitle iletişimi, Mobil iletişim, Pazarlama iletişimi, Sosyal medya, Yeni gazetecilik, Yeni medya, İçerik merkezli iletişim, Electronic media, Interactive media, Mass media, Mass communication, Marketing communication, Social media, New journalism, New media, Content-centric communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bireyler tarih boyunca varlıklarını sürdürebilmek için iletişime ihtiyaç duymuşlardır. İletişim günümüzde hızla gelişim göstermektedir. Bu hızın sebebi şüphesiz yeni medya ve internet teknolojilerinin gelişmiş olmasıdır. Günümüzde teknoloji altyapısının gelişmesiyle beraber internet ve yeni medya kavramları hayatımızın merkezine yerleşmiştir. İletişim, gelişen teknolojiler ile yeni bir anlam kazanmış ve bireylerin hayatında varlığını sürdürmeye devam etmiştir. İletişim teknolojileri ve yeni medya platformları günümüzde bireyler ve kurumlar tarafından günlük yaşamda pek çok amaç için kullanılmaktadır. Yeni medyanın haytamızın pek çok alanına yerleşmesi ve vazgeçilmez olmasının bir diğer sebebi de sosyal medya ortamlarıdır. Sosyal medyanın yaygın kullanılması, internet teknolojilerinin daha çok gelişmesini sağlamış, bunun yanı sıra bireylerin günlük yaşam aktivitelerini diğer bireylerle paylaştığı bir mecra haline gelmiştir. Sosyal medyanın hayatımızın pek çok alanında yer edinmesinin en önemli sebeplerinden birisi zaman ve mekân kavramını ortadan kaldırarak iletişimi anlık hale getirmesidir. Kişiler ve kurumlar yeni medyanın zaman ve mekân kavramını değiştirmesi ve dönüştürmesinden faydalanmış ve sosyal medya sayesinde her an her yerden içerik üretebilir hale gelmiştir. Bu çalışmada yeni medyanın gelişimi ele alınmış ve Covid-19 pandemi sürecinde yeni medyada ticari içerik üretiminin nasıl dönüştüğü irdelenmiştir. Bu amaçla yeni medya ortamında paylaşım yapan iki alışveriş platformu seçilmiştir. Bu iki platformun sosyal medya mecrası olarak tercih ettiği Instagram'da pandemi sürecinde paylaştıkları içerikler ele alınmıştır. Yapılan araştırma sonucunda pandemi süresince çevrimiçi alışverişe olan ilginin arttığı ve bunun neticesinde çevrimiçi alışveriş platformların pandemi süürecine yönelik hizmetler sunduğu belirlenmiştir. Bu hizmetlerin duyurulması için aktif olarak sosyal medya mecrası tercih edilmiştir. Sosyal medya platformu olarak Instagram üzerinden müşterilerin ilgisini çeken içerikler üretilmiştir. Araştırma kurgulanırken Türkiye'de aktif faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinin Instagram paylaşımları analiz edilmesi faydalı olacağı düşünülmüştür. Elde edilen sonuçların hem akademik hemde piyasada fayda sağlayacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, individuals have needed communication to survive. Communication is developing rapidly nowadays. The reason for this speed is undoubtedly the development of new media and internet technologies. Today, with the development of technology infrastructure, the concepts of internet and new media have become the center of our lives. Communication has gained a new meaning with developing technologies and has continued to exist in the lives of individuals. Today, communication technologies and new media platforms are used by individuals and institutions for many purposes in daily life. Another reason why the new media has settled in many areas of our life and is indispensable is social media environments. The widespread use of social media has led to the further development of internet technologies, and it has also become a medium where individuals share their daily life activities with other individuals. One of the most important reasons why social media has gained a place in many areas of our lives is that it makes communication instantaneous by eliminating the concept of time and space. Individuals and institutions have benefited from the new media's changing and transforming the concept of time and space, and thanks to social media, they have become able to produce content from anywhere at any time. In this study, the development of new media is discussed and how commercial content production in new media is transformed during the Covid-19 pandemic process. For this purpose, two shopping platforms that share in the new media environment were selected. The content shared by these two platforms during the pandemic process on Instagram, which is preferred as a social media channel, is discussed. As a result of the research, it has been determined that the interest in online shopping has increased during the pandemic and as a result, online shopping platforms provide services for the pandemic process. Social media has been actively preferred to announce these services. As a social media platform, content that attracts the attention of customers has been produced on Instagram. While the research was being designed, it was thought that it would be useful to analyze the Instagram shares of e-commerce sites active in Turkey. It has been concluded that the results obtained will be beneficial both academically and in the market.