Ebelik ve hemşirelik son sınıf öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of sexual health knowledge levels of final year midwi-fery and nursing students
- Tez No: 969119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YILMAZ ESENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik Öğrencileri, Hemşirelik Öğrencileri, Cinsel Sağlık, Bilgi Düzeyi, Cinsel Sağlık Ölçeği, Midwifery Students, Nursing Students, Sexual Health, Knowledge Level, Sexual Health Scale
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
ÖZET EBELİK VE HEMŞİRELİK SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN CİNSEL SAĞLIK BİLGİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırma, ebelik ve hemşirelik son sınıf öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kesitsel tasarımda, Haziran 2024- Ağustos 2025 tarihleri arasında toplam 700 öğrenci ile gerçekleştirilmiş olup bunların 350'si ebelik, 350'si ise hemşirelik öğrencisidir. Araştırma verileri; Tanıtıcı Bilgi Formu, Cinsel Sağlık Bilgi Testi ve Cinsel Sağlık Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmaya katılan ebelik öğrencilerinin yaş ortalaması 22.62±1.87 (min-maks: 20-40), hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalaması ise 23.07±2.34 (min-maks: 21-47) olarak bulunmuştur. Ebelik öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi testi puanının 19.54±3.24, hemşirelik öğrencilerinin puanının ise 18.54±3.76 oluğu saptanmıştır. Cinsel sağlık ölçeği puanları incelendiğinde ebelik öğrencilerinin puanı 80.58±12.43 ve hemşirelik öğrencilerinin puanı ise 76.76±12.63 olarak belirlenmiştir. Ebelik öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi düzeylerinin hemşirelik öğrencilerinden daha yüksek seviyede olduğu ve ebelik öğrencilerinin aldıkları panlardan cinsel sağlık bilgi testi, cinsel sağlık ölçeği ve bu ölçeğin alt boyutları olan gelecekteki müracaatçı ilişkilerine yönelik rahatlık hissi, gelecekteki müracaatçı ilişkilerini olumsuz etkileme korkusu ve gelecekteki çalışma ortamı puanları arasında hemşirelik öğrencilerine göre anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Cinsel Sağlık Bilgi Testi puanıyla Cinsel Sağlık Ölçeği puanları arasında hem Ebelik hemde hemşirelik öğrencileri için pozitif yönde, orta düzeyde anlamlı doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, ebelik öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi düzeylerinin hemşirelik öğrencilerinden daha yüksek seviyede olduğu hem öğrencilerin cinsel sağlık bilgi testi puanları arasındaki fark ile hem de cinsel sağlık ölçeği puanları arasındaki fark ile ortaya konulmuştur. Bulgular öğrencilerin cinsel sağlık ile ilgili aldıkları eğitiminin cinsel sağlığa ilişkin bilgi düzeyini yükselttiğini ve her iki grup öğrencinin bilgi düzeyleri arttıkça eğitim ihtiyacını daha güçlü biçimde dile getirdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SEXUAL HEALTH KNOWLEDGE LEVELS OF FINAL YEAR MIDWIFERY AND NURSING STUDENTS This study aims to assess the level of sexual health knowledge among final-year midwifery and nursing students. The study was conducted between June 2024 and August 2025 with a total of 700 students, 350 of whom were midwifery students and 350 of whom were nursing students. Research data were collected using an Introductory Information Form, a Sexual Health Knowledge Test, and a Sexual Health Scale. The mean age of midwifery students participating in the study was 22.62±1.87 (min-max: 20-40), while the mean age of nursing students was 23.07±2.34 (min-max: 21-47). The sexual health knowledge test score of midwifery students was found to be 19.54±3.24, while that of nursing students was 18.54±3.76. When examining the sexual health scale scores, the midwifery students' score was determined to be 80.58±12.43 and the nursing students' score was 76.76±12.63. Midwifery students' sexual health knowledge levels were found to be higher than those of nursing students, and significant differences were found between midwifery students and nursing students in the sexual health knowledge test, sexual health scale, and the scale's subdimensions of comfort with future client relationships, fear of negatively affecting future client relationships, and future work environment scores. A positive, moderately significant linear relationship was found between the Sexual Health Knowledge Test scores and the Sexual Health Scale scores for both midwifery and nursing students (p<0.05). In conclusion, midwifery students' level of knowledge about sexual health was found to be higher than that of nursing students, as evidenced by the difference in their sexual health knowledge test scores and the difference in their sexual health scale scores. The findings indicate that the education students received on sexual health increased their level of knowledge about sexual health and that as the knowledge levels of both groups of students increased, they expressed a stronger need for education.