Uyku kalitesi ile anne ve bebeğin beslenmesi arasındaki ilişki
The relationship between sleep quality and nutrition of mother and baby
- Tez No: 969150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAYABEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, anne ve bebeğin beslenme alışkanlıkları, emzirme, uyku kaltesi, Breast milk, mother and baby's feeding habits, sleep quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Uyku Kalitesi ile Anne ve Bebeğin Beslenmesi Arasındaki İlişki Amaç: Hem anne hem de bebek için yeterli uyku ve sağlıklı beslenme doğum sonrası dönem için elzemdir. Bu çalışmada, doğum sonrası dönemde anne ve bebeğinin, uyku kalitesi, beslenme alışkanlığı ayrıca annenin duygusal durumu incelenmiştir. Amaç anne-bebek uyku kalitesi ile beslenme arasındaki ilişkinin potansiyel fizyolojik mekanizmalarının anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Materyal ve Metot: Araştırmaya 20–40 yaş arası 40 anne ve 0–12 aylık 40 bebek dahil edilmiştir. Uyku durumları için Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Bebek Uyku Sorunu Tanımlama Formu, emzirme için Emzirme Ölçeği ve LATCH, depresyon için Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, beslenme için 12 soruluk anket uygulanmıştır. Antropometrik ölçümler DSÖ standartlarına göre yapılmış, veriler IBM SPSS 22.0 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Anne sütü alan bebeklerin uykuya dalma sürelerinin daha kısa olduğu, mama ile beslenen bebeklerde ise bu sürenin daha uzun olduğu belirlenmiştir (p>0.005). Emzik kullanmayan bebeklerin emzirme puanları daha yüksek bulunmuştur (p>0.005). Annelerin vücut kitle indeksi (BKİ) değerleri, beslenme alışkanlıkları ve uyku kaliteleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.005). Emziren annelerde depresyon eğilimleri daha düşük olarak gözlenmiştir (p>0.005). Ayrıca, kafein tüketen annelerde bebeklerin uykuya dalma sürelerinin daha uzun olduğu belirlenmiştir (p<0.005). Sonuç: Araştırma sonuçları, emzirmenin anne ve bebek sağlığı açısından yalnızca beslenme değil, aynı zamanda psikolojik durum ve uyku kalitesi üzerinde de önemli etkilerinin olabileceğini göstermektedir. Anne sütü, bebeklerin uyku düzenine katkı sağlamakta; emziren annelerde depresyon riski azalırken, kafein tüketimi uykuya dalmayı geciktirmektedir. Bulgular anne sütü ve doğru beslenmenin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship Between Sleep Quality and Nutrition of Mother and Baby Aim: Adequate sleep and healthy nutrition are essential for both mother and baby during the postpartum period. This study examined the sleep quality and feeding habits of mothers and their infants, as well as the mother's emotional state, during the postpartum period. The aim was to contribute to the understanding of the potential physiological mechanisms underlying the relationship between mother-baby sleep quality and feeding. Materials and Methods: The study included 40 mothers aged 20–40 years and 40 babies aged 0–12 months. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Infant Sleep Questionnaire. Breastfeeding was evaluated with the Breastfeeding Scale and the LATCH Assessment Tool. Maternal depression tendency was measured by the Postpartum Depression Scale, and dietary habits were assessed with a 12-item questionnaire. Anthropometric measurements were standardized according to World Health Organization (WHO) criteria. Data were analyzed using IBM SPSS 22.0 statistical software. Results: It was determined that breastfed babies took shorter time to fall asleep, while formula-fed babies took longer (p=0.032). Babies who did not use a pacifier had higher breastfeeding scores (p=0.041). No significant relationship was found between the mothers' body mass index (BMI), eating habits, and sleep quality (p>0.05). Breastfeeding mothers were less likely to experience depression. Furthermore, babies whose mothers consumed caffeine took longer to fall asleep. Conclusion: The findings suggest that breastfeeding has significant effects not only on nutrition but also on maternal psychological well-being and infant sleep quality. Breast milk supports infants' sleep regulation, while breastfeeding is associated with reduced maternal depression risk. In contrast, maternal caffeine intake was found to delay sleep onset. These results highlight once again the importance of breastfeeding and healthy nutrition for both mother and infant.