Otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan ana paternlerinin refleks testlerle birlikte retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of ANA patterns used in the diagnosis of autoimmune diseases with reflex tests
  1. Tez No: 969149
  2. Yazar: KÜBRA ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HAMİDULLAH UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antinükleer antikor, ELISA, ENA, IFA, otoimmün hastalık, Antinuclear antibody, autoimmune disease, ELISA, ENA, IFA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, otoimmün hastalıkların serolojik tanısında antinükleer antikor (ANA) testinin refleks olarak uygulanan ENA paneli ile birlikte değerlendirilmesini amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2023 yılı boyunca yapılan 11.211 serolojik test retrospektif olarak incelenmiştir. ANA testleri indirekt immünfloresan (IIF) yöntemiyle, ENA paneli ise ELISA yöntemiyle çalışılmıştır. Bulgular: ANA pozitiflik oranı %51,8 olarak saptanmış, kadınlarda pozitiflik oranı anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. ANA paternleri arasında en sık görülen tip nükleer ince benekli (NIB) patern olmuştur. ENA panelinde en yüksek pozitiflik oranı %12,7 ile dsDNA-M antikorlarında gözlenmiştir. SS-A ve SS-B antikorları ise daha düşük oranlarda pozitif bulunmuştur. Sm, Sm-RNP, Scl-70 ve Jo-1 antikorlarının pozitiflik oranları oldukça düşük saptanmıştır. Sonuç: Bulgular, ANA pozitifliğinin tek başına tanı koydurucu olmadığını, patern analizi ve ENA testlerinin klinik karar süreçlerinde tamamlayıcı rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate antinuclear antibody (ANA) testing in autoimmune disease diagnosis alongside reflex ENA panel testing. Material and method: A total of 11.211 serological tests conducted at Atatürk University Medical Faculty in 2023 were retrospectively analyzed. ANA tests were performed using indirect immunofluorescence (IIF), and ENA panels via ELISA. Results: ANA positivity was found in 51.8% of patients, with significantly higher rates in females. The most frequent ANA pattern was nuclear fine speckled (NIB). Within the ENA panel, dsDNA-M antibodies showed the highest positivity rate at 12.7%, while SS-A and SS-B antibodies were less frequent. The positivity rates of Sm, Sm-RNP, Scl-70 and Jo-1 antibodies were found to detected low. Conclusion: Findings indicate that ANA positivity alone is not diagnostic; pattern analysis and ENA testing play a complementary role in clinical decision-making.