Askeri birimlerde görev yapan köpeklerin barınma, beslenme ve davranışsal gereksinimlerinin değerlendirilmesi ve iyileştirme önerileri
Assessment of housing, nutrition and behavioral requirements of working dogs serving in military and law enforcement units and recommendations for improvement
  1. Tez No: 969177
  2. Yazar: METİN CAN TORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Birimlerde Görev Yapan Köpekler, Çalışan Köpekler, Çalışan Köpeklerin Barınma Koşulları, Köpek Davranışları, Dogs Serving in Military Units, Working Dogs, Housing Conditions of Working Dogs, Dog Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Bilim Dalı
Özet
Askeri birimlerde görev yapan köpekler, operasyonel başarıları ve insan hayatını koruma fonksiyonları ile vazgeçilmez bir rol oynamaktadır. Bu köpekler, uyuşturucu tespiti, arama-kurtarma, güvenlik tehditlerinin önlenmesi gibi kritik görevlerde aktif olarak yer almakta; yoğun bir eğitim süreci ve fiziksel zorluklarla karşılaşmaktadır. Ancak bu köpeklerin performanslarını sürdürebilmeleri ve psikolojik sağlıklarını koruyabilmeleri için uygun barınma, beslenme ve davranışsal gereksinimlerin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Barınma koşullarının köpeklerin fiziksel sağlığı ve psikolojik durumu üzerindeki etkileri incelenmiş; sık karşılaşılan stres faktörleri ile izolasyonun davranışsal sonuçları analiz edilmiştir. Beslenme açısından, çalışan köpeklerin yüksek enerji gereksinimlerinin karşılanması için uygun rasyonlar ve besleme programları ele alınmış; düzenli veteriner hekim kontrollerinin önemi vurgulanmıştır. Ayrıca, eğitimde kullanılan yöntemlerin olası psikolojik etkileri ve görev sonrası iyileşme süreçlerinin gerekliliği tartışılmıştır. Çalışma betimsel-kesitsel tasarımda, evreni Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda (JAKEM) görev köpekleriyle doğrudan çalışan 200 personelde anket yöntemiyle elde edilmiştir. Uygulama basılı form ve/veya çevrimiçi ortamda anonim olarak gerçekleştirilmiş, veriler JMP 16 (Mac) ile analiz edilmiş, açık uçlu yanıtlar tematik içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak, görev köpeklerinin yalnızca birer araç değil; duygusal ve fiziksel ihtiyaçları olan canlılar olduğu gerçeğinden hareketle, uygun bakım ve bilim temelli eğitim uygulamaları ile görevlerini daha sağlıklı ve verimli biçimde icra edebilecekleri ortaya konmuştur. Çalışma, barınma-beslenme-davranış ekseninde bütüncül ve uygulanabilir iyileştirme önerileri geliştirilerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dogs serving in military units play an indispensable role in their operational success and their role in protecting human life. These dogs actively participate in critical missions such as drug detection, search and rescue, and the prevention of security threats; they face intensive training and physical challenges. However, providing appropriate housing, nutrition, and behavioral requirements is crucial for these dogs to maintain their performance and maintain their psychological well-being. The effects of housing conditions on the physical and psychological health of the dogs were examined; common stress factors and the behavioral consequences of isolation were analyzed. In terms of nutrition, appropriate rations and feeding programs were discussed to meet the high energy requirements of working dogs; the importance of regular veterinary checkups was emphasized. Furthermore, the potential psychological effects of the training methods and the necessity of post-mission recovery processes were discussed. The study employed a descriptive, cross-sectional design. The population was obtained through a survey method among 200 personnel working directly with working dogs at the Gendarmerie Horse and Dog Training Center Command (JAKEM). The study was conducted anonymously in printed form and/or online. Data were analyzed using JMP 16 (Mac), and open-ended responses were subjected to thematic content analysis. Conclusion: Based on the understanding that working dogs are not merely tools; they are creatures with emotional and physical needs, it was demonstrated that they can perform their duties more healthily and efficiently with appropriate care and science-based training practices. The study was completed by developing holistic and applicable improvement recommendations on the axis of housing, nutrition, and behavior.