Köpeklerde göz hastalıklarının prevalansı
Prevalence of eye diseases in dogs
- Tez No: 969176
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göz Hastalıkları, Köpek Göz Hastalıkları, Nevşehir, Prevalans, Ocular Diseases, Canine Ocular Disorders, Nevşehir, Prevalence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
Özet
KÖPEKLERDE GÖZ HASTALIKLARININ PREVALANSI Vet. Hek. Makbule ŞANLI Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Prof. Dr. Gültekin ATALAN ÖZET Köpeklerde göz hastalıkları, en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Bunun başlıca nedeni, gözlerin çevreye açık ve dış etkenlere karşı son derece hassas organlar arasında bulunmasıdır. Ayrıca gözler, birçok sistemik hastalığın da önemli bir göstergesidir. Bu nedenle, göz hastalıklarının erken dönemde tanılanamaması ve tedaviye zamanında başlanamaması durumunda hem kalıcı görme kayıpları ortaya çıkmakta hem de altta yatan sistemik hastalıkların önlenmesi güçleşmektedir. Bu bağlamdan hareketle, sunulan proje kapsamında çeşitli cerrahi ve sistemik hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedaviye zamanında başlanabilmesi amacıyla Nevşehir Hayvan Kasabası'na getirilen, rastgele seçilmiş 6 aylıktan büyük 150 köpeğe cinsiyet, yaş ve ırk bilgileri dikkate alınarak göz muayenesi yapılmıştı. Hayvanların ırkı, cinsiyeti ve yaş grupları ile teşhis türleri arasındaki ilişkilerin önem kontrolleri kikare testi ile belirlendi. Veriler sayı (yüzde) tanımlayıcı istatistikleri ile gösterildi. Tüm istatistiksel analizler R Studio yazılımı (version 4.2.1; R Core Team, 2022) kullanılarak gerçekleştirildi. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışma grubunu, Nevşehir Hayvan Kasabası'na getirilen toplam 150 köpek arasından göz hastalığı teşhisi konulan 55 olgu oluşturmaktadır. Bu köpeklerde yapılan değerlendirme sonucunda; blefaritis %5,4 (n=3), epifora %5,4 (n=3), distikiyazis %1,8 (n=1), entropiyon %5,4 (n=3), yabancı cisim %7,2 (n=4), göz kapağı agenezisi %3,6 (n=2), dermoid kist %3,6 (n=2), proptozis %1,8 (n=1), gözyaşı bezi prolapsusu (kiraz göz) %9 (n=5), katarakt %10,6 (n=6), keratokunjonktivitis sicca (KCS) %5,4 (n=3), kornea ülseri %5,4 (n=3), oküler neoplazi %1,8 (n=1), pannus %1,8 (n=1), konjunktivitis %21,8 (n=12) ve kornea ödemi %3.6 (n=2) oranlarında tespit edilmiştir. Çalışma bulguları arasında, köpeklerde %21,8 (n=12) oranında konjunktivitis olgusuna rastlanması, dikkate değer bir sonuç olarak öne çıkmaktadır. Göz hastalığı saptanan köpeklerin %56'sı (n=31) erkek, %44'ü (n=24) dişi olup; cinsiyetin teşhis türü üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Yaş dağılımı incelendiğinde, göz hastalığı saptanan olguların büyük bir bölümünün 3–4 yaş aralığında yer aldığı ve bu yaş grubunun toplam olguların %49'unu (27/55) oluşturduğu belirlenmiştir. Irk bakımından değerlendirildiğinde ise, melez ırka mensup köpeklerde diğer ırklara göre daha yüksek oranda göz hastalıklarına rastlandığı ve bu oranın %56,3 (n=31) olduğu tespit edilmiştir. Genel değerlendirme sonucunda, farklı ırklarda çeşitli göz hastalıklarının görülebildiği, göz dokularının yapısal olarak oldukça hassas olduğu ve hastalığın türüne bakılmaksızın hızlı bir şekilde müdahale edilerek tedavi sürecine başlanmasının büyük önem taşıdığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
PREVALENCE OF EYE DISEASES IN DOG Vet. Hek.Makbule ŞANLI Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Surger M.Sc. Thesis, August 2025 Supervisor: Prof. Dr. Gültekin ATALAN ABSTRACT Ocular diseases in dogs are among the most commonly encountered health issues. The primary reason for this is that the eyes are highly sensitive organs that are directly exposed to environmental factors. Moreover, the eyes often serve as significant indicators of various systemic diseases. Consequently, delayed diagnosis and failure to initiate prompt treatment of ocular disorders in dogs may lead to irreversible vision impairment and significantly hinder the early detection and management of underlying systemic diseases. Within the scope of the present study, comprehensive ophthalmologic examinations were performed on 150 randomly selected dogs older than six months of age, brought to the Nevşehir Animal Town facility. The objective was to enable the early detection and timely intervention of various surgical and systemic pathologies. Signalment data—including sex, age, and breed—were recorded and taken into consideration during clinical evaluation. The associations between animal breed, sex, and age groups with types of diagnoses were evaluated using the Chi-square test. Data were presented as numbers (percentages) using descriptive statistics. All statistical analyses were performed using R Studio software (version 4.2.1; R Core Team, 2022). A p-value < 0.05 was considered statistically significant. The study population comprised 55 cases diagnosed with ocular diseases, selected from a total of 150 dogs presented to the Nevşehir Animal Town. Following the evaluation of these dogs, the prevalence of ocular conditions was as follows: blepharitis 5.4% (n=3), epiphora 5.4% (n=3), distichiasis 1.8% (n=1), entropion 5.4% (n=3), foreign body presence 7.2% (n=4), eyelid agenesis 3.6% (n=2), dermoid cyst 3.6% (n=2), proptosis 1.8% (n=1), lacrimal gland prolapse (cherry eye) 9% (n=5), and cataract 10.6% (n=6).Additionally, keratoconjunctivitis sicca (KCS) was identified in 5.4% (n=3), corneal ulcers in 5.4% (n=3), ocular neoplasia in 1.8% (n=1), pannus in 1.8% (n=1), conjunctivitis in 21.8% (n=12), and corneal edema in 3.6% (n=2) of the cases.Within the study findings, the identification of conjunctivitis in 21.8% (n=12) of the canine subjects represents a clinically significant observation.Among the dogs diagnosed with ocular diseases, 56% (n=31) were male and 44% (n=24) were female; statistical analysis revealed no significant effect of sex on the type of diagnosis (p > 0.05). Upon examination of the age distribution, the majority of cases diagnosed with ocular diseases were found within the 3–4 year age group, which accounted for 49% (27/55) of the total cases. Regarding breed distribution, mixed-breed dogs exhibited a higher prevalence of ocular diseases compared to other breeds, accounting for 56.3% (n=31) of the cases. In summary, the evaluation demonstrated that various ocular diseases occur across different breeds, highlighting the structural vulnerability of ocular tissues. Regardless of the disease type, prompt intervention and initiation of treatment are of critical importance.